Lagändring om insemination välkomnas

8:26 min

Kristina Grandin är en av de mammor som fått åka utomlands för att inseminera sig, eftersom det är olagligt i Sverige. Hon är glad att majoriteten av allianspartierna nu vill se en förändring.

– Det är tråkigt för Signe att hennes tillkomst ska vara olaglig, säger hon om sin dotter.

– Jag hade haft flera långa förhållanden tidigare, men när jag fyllde 40 år tänkte jag: ska jag missa det här med att skaffa barn, bara för att jag inte har träffat rätt man? Då var min barnlängtan så stor att jag valde att skaffa barn på det här lite annorlunda sättet, säger Kristina Grandin till Alltid Nyheter.

Kristina Grandin åkte då till Danmark där insemination är tillåtet och lät sig insemineras på en klinik där. Ett beslut hon inte ångrar i dag.

– Det är det bästa beslut jag någonsin har tagit, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Men att åka till ett annat land för att försöka bli gravid var ofta komplicerat.

– Varje gång jag hade ägglossning var jag tvungen att slänga mig på ett plan till Danmark. Det är ju inte så lätt alla gånger att komma ifrån jobbet en gång i månaden, och så är det ju dyrt att resa, säger hon.

Så att de tre allianspartierna nu föreslår att insemination för singelkvinnor ska tillåtas i Sverige ser hon positivt på. Det är ett förslag som skulle ha underlättat mycket för henne, men framförallt ett beslut som kommer att vara bra för dottern Signe.

– För det är tråkigt för Signe att hennes tillkomst ska vara olaglig.

Hon tycker att Sverige ligger efter när det gäller inseminationsfrågan jämfört med grannländerna Danmark och Finland där det i dag är tillåtet för singelkvinnor att bli inseminerade. Hon tror att det är många med henne som skulle vara tacksamma om samma möjligheter fanns i Sverige. Och Kristdemokraternas synsätt tycker hon är förlegat.

– Det viktiga är inte att barnet har en biologisk mamma och pappa, utan att barnet har vuxna runtomkring sig som tar hand om det och älskar det.