Insemination för singelkvinnor?

0:44 min

BARNLÄNGTAN. Bara par kan få assisterad befruktning i Sverige. Det vill nu alla riksdagspartier utom SD och KD ändra på. Marika Anderssons dotter kom till med hjälp av dansk sjukvård:

Borde ensamstående kvinnor få konstgjord befruktning i Sverige?

Gustav Bengtsson hörde om förslaget att även singelkvinnor ska få hjälp med insemination och tycker att det är "skamligt". Många kanske borde sänka sina krav på män istället, tror han.

Gustav Bengtsson:

Så  här förklarar representanter för C, Fp och M sin ståndpunkt i en debattartikel Svenska Dagbladet.

Det finns många barn i Sverige i dag som lever med ansvarsfulla ensamstående föräldrar som ger dem en trygg och kärleksfull uppväxt. Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte.

De rödgröna har länge velat ändra på det faktum att bara kvinnor som lever i parrelationer har rätt till konstgjord befruktning i Sverige. Nu står även alla Allianspartier förutom Kristdemokraterna bakom förändringen.

"Ett riktigt dåligt förslag", tycker Göran Hägglund (KD) till Sveriges Radio Ekot. Det behövs fler pappor - inte färre, tycker han.

– Min utgångspunkt för mig och mitt parti är ju att alla barn har rätt till sina föräldrar. Vi tänker inte medverka till en lag som avskaffar barns rätt till sina egna föräldrar, säger Göran Hägglund.

SD:s Per Ramhorn håller med:

– Jag kan tycka att en ändring i lagen skulle signalera att pappor inte betyder något över huvud taget, medans i alla andra sammanhang är både mamma och pappa viktiga, säger han till DN.

Socialutskottsledamoten Eva Olofsson (V) har ingen förståelse för Hägglunds argument.

– Visst är det bra att barn har många vuxna omkring sig, men jag tror att kvinnor som skaffar barn på detta sätt har tänkt igenom saken mycket noga och sett till att ha ett nätverk av vuxna runtom sig och barnet. Det handlar om väldigt planerade graviditeter och väldigt välkomna barn, säger hon till DN.

Fredrik Federley är för en lagändring. Han skriver bland annat så här på mikrobloggen :

I lördags på födelsedagsmiddag hade jag kvinna till bordet som frågade hur min familj gjort. Hon har tre inplanerade försök i Köpenhamn. Jag sa att hon snart får möjligheten att göra det i Sverige i stället. Hon sa med tår i ögat: "Så jag kommer snart anses vara kapabel också här?"