Borås

"Feminister vill skära kuken av män" Idrottsstjärna i blåsväder på nätet

Triathlonstjärnan och hälsodebattören Jonas Colting har hamnat i blåsväder efter uttalanden om feminister på mikrobloggen twitter. "Jag skulle hellre skära av mig kuken än kalla mig feminist", skriver han bland annat.

Jonas Colting är flerfaldig EM- och VM-medaljör i triathlon och hälsoföreläsare och debattör. Han skriver också krönikor i Borås Tidning. Det var efter att han läste en  av Anna-Klara Bratt, chefredaktör för webbtidningen Feministiskt Perspektiv, som han skrev flera inlägg på twitter, som väckt upprörda känslor bland publiken:

Fredrich Legnemark, kommunpolitiker i Borås (V), kommenterar Coltings tweets som "universums vämjeligaste, ungefär", och många andra har också reagerat starkt, bland annat Roger Damberg, politisk sekreterare för Miljöpartiet i Uppsala län.

Sent igår kväll hade P4 Sjuhärads Kennet Öhlund mejlkontakt med Jonas Colting, efter att flera twittrare misstänkt att Coltings twitterkonto blivit hackat.

Idag säger Jonas Colting till P4 Sjuhärad att han inte är intresserad av att låta sig intervjuas i radio, och att han tycker att jämställdhet är en ickefråga. Han kallar också Anna-Klara Bratt "den största feministidioten" han någonsin hört och läst.

Anna-Klara Bratt tar dock Jonas Coltings angrepp med ro.

– Det här är en västanfläkt jämfört med annat som skrivs, säger hon till P4 Sjuhärad.

Längre fram på dagen meddelar Colting per telefon att han visst kan tänka sig att debattera i radio, men att han inte hade möjlighet tidsmässigt att göra det idag. Han skriver också på sin blogg ikväll:

Döm om min förvåning när dessa klåpare på Radio Sjuhärad klipper ihop ett sammelsurium av blandade tweets, lösryckta kommentarer och dessutom mitt mail! Ett mail jag skrivit som den privatperson jag är och inte på något sätt givit samtycke till publicering av! Att inte fråga eller ens meddela att sagda mail ska användas redaktionellt tyder på extremt låg journalistisk nivå! I vanliga fall sysslar Radio 7 med infantil och övertydlig långsamhetsradio för ordblinda och det är näst intill omöjligt att lyssna på kanalen under längre perioder. Nu slår man dock ett slag för klassiskt kvällstidningsskvaller i syfte att skapa polemik. Ett riktigt lågvattenmärke med andra ord.