Nobelpristagare: Grekland måste lämna euron

1:14 min

I Grekland ska parlamentet i dag besluta om de nya åtstramningar som de internationella långivarna ställt som villkor för ett nytt räddningspaket till landet. Men allt fler anser att det inte kommer att räcka och att Grekland måste lämna eurozonen. En av dem är Nobelpristagaren Paul Krugman.

– Jag förutspår mycket starkt att Grekland kommer att lämna euron. Jag skulle tro att Portugal kan klara sig kvar, men jag är inte säker, säger ekonomiprofessorn Paul Krugman som just nu är på besök i just Portugal.

– Grekland är helt enkelt på väg att få slut på alternativ, säger Krugman. Det nya räddningspaketet kommer inte att räcka till för att ge Grekland den nystart som behövs.

Och allt fler tycks dela Paul Krugmans uppfattning. Det har visat sig att många av de politiker som i dag diskuterar nya åtstramningar, har flyttat sina pengar ur landet för att gömma dem undan de jätteförluster som hotar om Grekland återinför sin gamla valuta, drachmer.

Enligt Greklands finansminister Venizelos är det ett "betydande antal" politiker från alla partier som skickat sina pengar utomlands. Och då talar han bara om de politiker som flyttat ut minst 100 000 euro, alltså nära en miljon svenska kronor.

Om Grekland ersätter de euro som finns i landet med drachmer, så kommer valutakursen att falla som en sten, kanske med åtminstone 50 procent. Det innebär att värdet på en förmögenhet på banken i Grekland riskerar att halveras.

I går kom nya siffror från europeiska centralbanken som visar att pengaflykten från Grekland tog fart igen i januari. Sen 2009 har nästan en tredjedel – 28 procent – av privatpersoner och privata företags tillgångar flyttats ut ur Grekland och i säkerhet ibland annat Schweiz.

Det här har bidragit till att det grekiska banksystemet måste få ännu mer stöd. Europeiska skattepengar får helt enkelt ersätta det flyende grekiska kapitalet.