Jonas Olsson är vår nye mittback

Det här verkar alltså bli den svenska startelvan mot Kroatien:

Isaksson

Granqvist
Mellberg
J. Olsson
M. Olsson

Källström
Elm

Larsson
Elmander
Toivonen

Ibrahimovic

Daniel Majstorovic är skadad och missar alltså EM helt och hållet. Tungt för honom förstås, jag tror att det här kan ha varit hans sista chans att spela ett stort mästerskap.

Men samtidigt, jag har ivrat för att Majstorovic ska ställas åt sidan till förmån för Jonas Olsson.

Nu blir det så, men på grund av tråkig skada. Men utan att vara allt för cynisk kan man konstatera att det ändå var bra att Olsson varit ett tydligt förstaval på träningarna i Zagreb, redan innan skadan.

Han känner förtroende från Hamrén och vet att det här var en chans han hade fått oavsett om Majstorovic gått sönder eller inte.

Sveriges hade i både kval- och träningsmatcher förra hösten stora problem med att hitta rätt med sina uppspel från backlinjen.

England lät de svenska mittbackarna få slå längre bollar mot en isolerad Ibrahimovic, pastejer som lätt kunde läsas av utav John Terry och Gary Cahill, som kan spela sådan typ av fotboll i sömnen.

Danmark valde att styra ut spelet på de svenska ytterbackarna. Både Mikael Lustig och Behrang Safari hamnade under stark press från aggressiva yttrar och spred bollar inte sällan till fel adress.

Man kan träna hur mycket taktik som helst och få alla spelarna att i teorin veta precis hur man ska agera. När man hamnar i matchsituation och hamnar under press från motståndarna krävs det en individuell skicklighet för att kunna utföra det förutbestämda.

Därför gillar jag att det ser ut att bli ändringar i backlinjen. Daniel Majstorovic och Mikael Lustig vid sidan, två Celtic-spelare som inte har som sina starka sidor att med kvalité leverera passningar upp på offensiva spelare, till förmån för Jonas Olsson och Andreas Granqvist.

Jag har en längre tid varit positiv till spela in Olsson bredvid givne Olof Mellberg i mittbackslåset. Inte bara för West Bromwich-spelarens styrkor i duellspelet, något som kommer att behövas med tanke på Sveriges motståndare i EM. Också för hans uppspel.

Visst, Jonas Olsson är inte och kommer heller aldrig bli en Gerard Piqué vad gäller passningsspelet. Men det är samtidigt felaktigt att döma ut hans spel med fötterna vilket många gör på ett slentrianmässigt vis så fort en mittback är lång och stark i nickdueller. Både i Premier League men även i landskampen mot Danmark har Olsson visat att han vågar och klarar av, det sista är det allra viktigaste, att driva upp bollen i banan och våga sätta en längre passning med rätt adress på mötande forward. I just det momentet överglänser han tidigare konkurrenten Majstorovic.

Andreas Granqvist är ingen naturlig högerback. Men det är just den funktionella tekniken och säkerheten i passningsspelet som gör att han är värd att åtminstone testas på den positionen. För vad gäller uppspelen är jag säker på att Granqvist klarar av det. Och uppspel med kvalité har saknats mer från de svenska ytterbackarna i de senaste matcherna än exempelvis offensiva raider på kanterna – något Lustig är mer kompatibel till än Granqvist.

Är lite osäker på hur man ska tolka beslutet att ge Ola Toivonen chansen ute till vänster på mittfältet. Modigt av Hamrén att testa honom i en roll han aldrig tidigare spelat i. Tror det säger en hel del om vilken potential förbundskaptenen tycker att PSV:s lagkapten har, men förra året hade svårt att få utlopp för i landslaget.

Toivonen kommer förstås inte bli någon kantspringare imorgon, han lär naturligt söka sig inåt i banan med sin högerfot. Då finns läge för alltid lika löpvillige Martin Olsson att fylla på.

Är Anders Svensson petad eller är det bara så att han vilar så att Rasmus Elm får chansen att visa vad han går för i mitten?

Än har Elm inte riktigt imponerat de gånger han från start har spelat centralt i banan. Jag tror att det till slut blir Svensson som spelar EM-premiären mot Ukraina.

Projektet att få Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander att fungera tillsammans går vidare efter tre månaders uppehåll.

Jag väntar mig att det blir ännu mer av det vi såg mot Danmark och England, det vill säga Zlatan i utpräglad roll som mötande forward.

(28 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se