Folkomröstning om pakten i Irland

1:18 min

Irland kommer att folkomrösta om den finanspakt som 25 länder, inklusive Irland, undertecknade i Bryssel förra månaden. Det meddelade premiärministern Enda Kenny i dag.

Den irländska regeringen hade helst sett att en folkomröstning i frågan kunnat undvikas, då utgången i folkomröstningen är högst osäker efter tre år av ekonomisk kräftgång och hårda åtstramningar som en följd av de räddningspaket som landet redan fått från EU.

Regeringen hade bett statsadvokaten att undersöka om förändringarna om en hårdare budgetdisciplin gick att genomföra utan en folkomröstning. Men advokaten kom fram till att överföringen av makt till Bryssel från Dublin var för omfattande för att inte låta det irländska folket få bestämma i frågan.

Senast 2008 blockerade irländarna genomförandet av Lissabonfördraget innan de i en andra omröstning och eftergifter från EU godkände det. Ett nej till finanspakten skulle innebära att Irland inte skulle kunna få del av ett andra räddningspaket från EU om landet skulle behöva. Därmed skulle landet riskera att få betala betydligt högre räntor på framtida lån. Och Irlands EU-minister sade förra månaden att landet skulle få det svårt att vara kvar inom eurozonen om irländarna röstade nej till finanspakten.

Enligt den senaste opinionsundersökningen skulle i dag 40 procent av irländarna rösta ja till finanspakten medan 35 procent är emot den. Hela 15 procent har ännu inte bestämt sig.