Allt svalare intresse för EU-medlemskap i Serbien

1:47 min

EU-ländernas regeringar godkände igår Serbien som kandidatland till EU, ett steg på vägen mot fullt medlemskap. Men i Serbien har stödet bland folket för ett medlemskap i Unionen rasat kraftigt, från närmare 80 procent år 2000 till drygt 50 procent i de senaste mätningarna.

Processen har tagit för lång tid, och kraven är för hårda, säger Belgradbor om beslutet.

– De lät oss vänta så länge utan orsak och vi förtjänade inte det, säger Javorka Pećanac, som inte vill att Serbien ska gå med i EU.

Journaliststudenten Irena Dedakin var entusiastisk inför EU för några år sedan, men enligt henna nöjde sig inte EU ens när de överlämnade krigsförbrytare, EU kräver alltid mer.

– Det har blivit som ett skämt, de senaste två åren har varit en kamp. Ni måste göra det ena och det andra, nu ser jag det bara som en fars, säger hon.

År 2000 visade mätningar i Serbien att nästan 80 procent var för ett EU-medlemskap, nu har stödet minskat till närmare 50 procent.

Ett av EU:s krav för Serbiens kandidatstatus har varit förbättrade relationer till grannlandet Kosovo, som inte erkänns av Serbien. I förra veckan lyckades länderna lösa svåra frågor, bland annat om gränsövervakning och om Kosovos representation i internationella sammanhang.

Irena Cerović, analytiker på tankesmedjan Belgrade Fund for political Excellence, säger att läget i Kosovofrågan är avgörande för opinionen i Serbien.

– Stödet för EU minskar så snart det är kris runt Kosovo, eftersom många tror att EU trycker på för att Serbien ska erkänna Kosovo, säger Irena Cerović.

Ivan Knezević på EU-vänliga European movement tror att ett framtida EU-medlemsskap för Serbien kan bidra till fred i hela regionen, men säger också att Kosovofrågan måste lösas en gång för alla.