Flest influensafall i landet

1:19 min

Nu har influensan nått nya höjder. I Göteborg har det skett en kraftig uppgång dom senaste veckorna och Västra Götaland ligger i topp när det gäller flest fall av influensasjuka.

Agneta Bjärnsjö har precis tillfrisknat.

– Jag hade den förra veckan. Det var hosta, snuva och 39 graders feber i några dagar.

Agneta Bjärnesjö är långt ifrån ensam om att ha legat sjuk i influensa. Den senaste tiden har det skett en dubblering av antalet insjuknade från vecka till vecka och i förra veckan kunde man diagnostisera ett hundratal personer med influensa i Göteborg. Men då rör det sig bara om dom som tagit sig till sjukhus där man kunnat göra prover. Ett sätt att konstatera att det rör sig om betydligt fler är genom dom samtal som kommit in till Sjukvårdsrådgivningen, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi har den som ett indirekt bevis på att det är många som är sjuka just nu. Där har vi en topp som har varit ganska brant och är som högst nu den här veckan.

Man kan se att Västra Götaland ligger i topp när det gäller smittade, varför är vi så sjuka just här?

– Vår ökning har vi sett dom sista veckorna och vi har även andra indikatorer på att det är många som är sjuka så bilden stämmer. Men förklaringen kan jag inte svara på.

Smittskyddsinstitutet SMI, uppmanar allmänheten att rapportera in sin sjuklighet i "Influensakollen" på smi.se.

Alexandra Karlsson
alexandra.karlsson@sverigesradio.se