Naturgasutvinning i USA kontroversiell

1:57 min

USA upplever just nu en stark naturgasboom. Men metoden, så kallade fracking, har lett till problem med föroreningar.

Nya produktionsmetoder har gjort det möjligt att utvinna de enorma gastillgångar som tidigare inte gick att exploatera.

Men utvinningen är också kontroversiell eftersom det används stora mängder kemikalier vid produktionen. Det kan förstöra bland annat dricksvattnet för de som bor i närheten.

– Det värsta var de ständiga kräkningarna, säger Jamie Fredrick som bor i ett hus på landet i östra Ohio.

Hon drabbades av allvarliga tarminfektioner och tvingades till flera akutingrepp på sjukhus.

– Jag nästan dog, säger hon.

Jamie Fredrick är övertygad om att det är naturgasutvinningen i området som är orsaken, att det har lett till förorenat dricksvatten.

Ett borrhål har anlagts bara 200 meter från det hus där hon bor och när hon slutade dricka av vattnet upphörde de direkta besvären. Många av grannarna har också rapporterat problem.

– Flera grannar säger att vattnet luktar konstigt eller ser konstigt ut och de inte dricker av det, säger Jamie Fredrick.

I många fall har vattnet blivit brunt eller svart, berättar hon.

Den nya gasmetod som används kallas fracking. Den innebär att mängder med vatten, sand och kemikalier trycks ner i borrhålet för att frigöra gasen, men kritiker hävdar att kemikalier och metangas kan komma ut i grundvattnet.

Flera delstater i USA har också bromsat introduktionen av fracking. Men metoden har också lett till att naturgasproduktionen ökat starkt i USA och för många markägare har det inneburit en bra affär.

Dock inte för Jamie och hennes man. De har fått installera ett nytt dyrt reningsaggregat. De kan fortfarande inte dricka vattnet men det kan i varje fall användas för tvätt och liknande saker.

– Vi ville köpa ett hus på landet. Ingen sa att vi skulle få en industrianläggning på bakgården, säger Jamie Fredrick.