Bibi Andersson – vacker, klok och begåvad

44 min

Bibi Andersson är en av Sveriges mest beundrade skådespelare som vunnit många priser för sina teater- och filmroller. Hon debuterade 1950 som 15-åring i en reklamfilm för tvål, regisserad av Ingmar Bergman.


En av de mer välrenommerade teaterskolorna på 1940-talet och 1950-talet i Stockholm var Gösta Terserus teaterskola. Han var känd för sin näsa för talanger. Bland eleverna fanns namn som Per Oscarson, Jarl Kulle, Mona Malm och Ernst-Hugo Järegård. Och så Bibi Andersson, en av Terserus favoritelever.Hur känns det att spela ful när man är så vacker? Det var en av frågorna Bibi Andersson fick av Journalens reporter Stig Ehnebom när hon 1962 fick Svenska Dagbladets thaliapris.

Just då var hon aktuell i Tjechovs Onkel Vanja och Anouilhs Grottan.

Att vara en av Sveriges mest kända och uppskattade skådespelerskor innebär naturligtvis också ett stort intresse från media. Och det är inte alltid så lätt att svara på frågor från mindre pålästa journalister. 1963 utsågs Bibi Andersson till årets bästa skådespelerska vid Berlinfestivalen för sin roll i Vilgot Sjömans Älskarinnan. Bland gratulanterna fanns också radioprogrammet Journalens reporter.1972 spelade Bibi Andersson Nora på Dramaten i Ibsens pjäs Ett dockhem. Gösta Kjellin följde arbetet med rollen, från den första genomläsningen till mötet med publiken och sen då premiär. Bibi Andersson berättar bland annat om sitt slit med att få nån ordning på slutscenen.


Bibi Andersson är en internationellt känd skådespelerska, framför allt genom sina roller i Ingmar Bergmans filmer. Men hon har också jobbat med många andra  regissörer. 1976 bodde hon i Beverly Hills när filmen Ingen dans på rosor spelades in, en film som bygger på Hannna Greens roman om en schizofren flicka.


I juli 1993 besökte skådespelerskan Bibi Andersson Hollywood där man uppmärksammade att Ingmar Bergman fyllde 75 år. Svenska generalkonsulatet i Los angeles och amerikanska filminstitutet visade flera bergmanska filmer, bland annat Smultronstället där Bibi Andersson hade en stor roll. radions Nina Hjelmgren träffade en hedrad Bibi Andersson som fick ta emot flera utmärkelser.


Kulturens betydelse under krig kan inte nog poängteras, menade Bibi Andersson som besökte Sarajevo under kriget. Tillsammans med Dramatenkollegor bildade hon stiftelsen Open road Stockholm- Sarajevo. Stiftelsens mål vara att skapa en fond för att främja återuppbyggnaden av kulturen i den krigshärjade staden. 1997 arrangerade stiftelsen tillsammans med Svenska Institutet ett gästspel i Sverige av Sarajevo War Theatre.