Blekinge

Tusentals försvarsanställda tvingas lämna sina befattningar

1:18 min

Runt 2250 blekingar är anställda i försvaret på F17 i Kallinge och på Marinbasen i Karlskrona. Men inom kort kommer samtliga att tvingas lämna sina befattningar.

De har kvar sina tjänster men måste vänta på ett besked om deras kunskap behövs även i den nya organisationen.

Befattningar granskas
Som exempel blir en pilot av med sin befattning under den här tiden. Och om piloten behövs i försvarets nya insatsorganisation - alltså den organisation som snabbt ska kunna användas för alla typer av insatser, både i Sverige och utomlands så får piloten tillbaka sin befattning.

Men Hans P Åkesson som är på väg tillbaka till Marinbasen efter några dagar i Stockholm, har inte så särskilt raka besked att ge de antällda.

Försvaret flaggar redan nu för att det kan bli överskott på kompetens på vissa orter. Och de som berörs kommer att erbjudas jobb på andra orter i landet.

Facket står bakom

Officersförbundet står bakom direktivet om att alla anställda inom försvaret nu förlorar sina befattningar och får sin kompetens granskad igen.

Enligt Jonas Mård, förste vice ordförande i Officersförbundet har facket haft full insyn i processen och har fått gehör för vissa förändringar.

– Det här är det bästa alternativet trots allt eftersom vi inte kommer att bli fler inom försvaret, säger han.

Ingen uppsagd
Han gör bedömningen att ingen kommer att bli uppsagt på Marinbasen och att det förmodligen bara handlar om ett fåtal personer som kan tvingas flytta.

– Det är också bra att det finns möjlighet för dom lite äldre att få gå i pension lite tidigare, säger han.

I slutet av april ska Marinbasens omorganisation vara klar. På F 17 blir allt klart till hösten, enligt F 17:s informationschef Kent Löving.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Anne Berglund
anne.berglund@sr.se