Uranbrytning väcker motstånd

2:26 min

I dag ska riksdagen debattera frågan om det enligt lag ska bli förbjudet att bryta uran eller inte. Om två veckor, den 14 mars, ska partierna rösta i frågan. På flera håll runt om i landet prospekterar företag efter fyndigheter av det radioaktiva ämnet uran, något som har blivit en brännande fråga på flera ställen.

Om inte markägarna runt västgötska Billingen protesterar inom kort kommer provborrningar att ske i samma område där Olle Holmstrand på Naturskyddsföreningen var med och kämpade mot uranbrytningen på 70-talet.

– Vad ska man ge sig hit för igen, när man vet hur pass misslyckad den där gamla hanteringen blev och hur pass negativa alla är i det här området.

Rostiga järnstänger och plåtdelar flyger runt när en grävmaskin river en liten del av det jättelika övergivna Ranstadverket i Västergötland där det på 60- och 70-talet bröts och anrikades uran. Brytningen orsakade ett massivt folkligt motstånd, stora förändringar i landskapet och föroreningar av vattendrag och mark. Trots det så har ett företag efter rättslig process med myndigheten bergsstaten fått tillstånd att prospektera efter uran här igen. Peter Johansson är markägare.

– Jag hörde på radion att man hade börjat att tänka sig att utvinna uran ur skiffern och jag tänkte: Men jösses, vad är detta? Är det på skoj eller?

Tillståndet att undersöka marken finns alltså och nu har prospekteringsföretaget för andra gången skickat ut brev till markägarna om att de vill provborra. Peter Johansson har redan sagt nej men svarar man inte inom tre veckor ses det som ett medgivande men han tror att nästan alla andra ägare också kommer att säga nej.

– Vi vill stoppa det här nu eftersom vi vet att samtliga kommuners politiker här kommer att med veto stoppa en brytning. Så borrningarna är helt meningslösa.   

Det finns just nu 55 gällande undersökningstillstånd i Sverige på uran eller alunskiffer som innehåller uran. Totalt över en yta snäppet mindre än halva Öland. I Jämtland har undersökningarna gått längst, där har ett företaget redan borrat flera hundra hål vid Oviken. Även här finns ett motstånd men även positiva röster. Karl-Gunar Malm i Oviken representerar en grupp som hoppas att en fyndighet kan rädda kommunen.

– Det är sådan arbetslöshet här och ungdomarna flyttar härifrån och vi vill ha tillbaka dem. Man ser bara i Kiruna där de har hur mycket pengar som helst, nu flyttar de ju hela staden.

Om det skulle bli fråga om brytning i framtiden så är det kommunpolitikerna som får sista ordet. Än så länge handlar det bara om markundersökningar men det räcker för att göra naturskyddsföreningen oroad säger Olle Holmstrand.