Motorstaden Detroit satsar på cykling och spårväg

12 min

2004 var ett viktigt år i bilismens historia. Det var nämligen då, efter mer än 100 år av stadig tillväxt, som bilanvändandet började gå ner i utvecklade länder i hela världen - från Japan till USA och även i Sverige. Sen dess har trenden hållit i sig. Men vad får ett minskat bilåkande för konsekvenser för hur vi bygger och planerar våra städer? Frilansjournalisterna Marcus Hansson och Mikael Funke tog upp spåret i Detroit i USA - hem för några av världens största biltillverkare och en stad helt byggd för bilåkande.

– Vi använder bilen mycket, morgon, middag kväll, berättar John Crusoe.
På en parkeringsplats utanför en restaurang i Detroit i USA ska John och Carol Crusoe precis kliva in i sin jättestora stadsjeep och precis som de allra flesta här är de nästan helt beroende av sina bilar för att ta sig runt
– Vi bor i förorten så om man vill ta sig någonstans så behövs bilen, säger Carol Crusoe.

Självklart kör de amerikanskt.
– Vi kör absolut amerikanska bilar från General Motors, framhåller Carol.
– Vi måste nog ta tillbaka det där för vi har ju en Saab, tillägger John.
– Men Saab ägdes ju av GM när vi köpte den, inflikar Carol. 

Trots att bilen är helig för många amerikaner så visar forskning att bilanvändandet faktiskt minskar och minskar mest just i amerikanska storstäder. Detroit är ett skrämmande exempel på vad som händer när bilen är det enda sättet att ta sig runt.

I en reklamfilm från 1968 sjuder "Motor city" av framtidstro. I centrum växer nya skyskrapor upp som svampar ur jorden. Planen går ut på att överallt bygga motorvägar för att skapa en modern drömstad för de två miljoner invånarna.

Men någonting gick fel. Nu, 40 år senare, bor bara en tredjedel av befolkningen kvar. Många av skyskraporna i centrum är tomma och i bostadskvarteren står ändlösa rader med övergivna hus med ruttnande tak där vattnet droppar in. Metalltjuvar stryker runt på jakt efter koppar för att få ihop några dollar:

Detroit hade satsat allt på ett kort. När bilindustrin försvann följde en stor del av befolkningen med. Raskravaller och flykten ut till förorterna skötte resten. Idag är stora delar av den motorburna framtidsstaden bara ett ruinlandskap.

– Det finns 100-tals städer som precis som Detroit är skapade för bilar och det är mycket sårbara områden, säger Peter Newman som är professor i hållbar utveckling vid universitetet i Perth i Australien. Den enda lösningen i vissa amerikanska storstäder är idag att överge stora områden, menar han. 

Och det är vad som just nu planeras i Detroit. Att riva delar av staden. På 23:e våningen i en sliten och sorgsen skyskrapa i centrum av Detroit sitter Marja Winters, vice chef för stadsbyggnadskontoret.
– Befolkningen och därmed skattebetalarna försvann och husen övergavs, så vad gör man? frågar sig Marja Winters.

Avstånden mellan arbetsplatser och bostadsområden har helt enkelt blivit för stora, det har blivit för dyrt att underhålla de glest befolkade områdena. Så staden måste krympa. 10 000 övergivna hus om året ska rivas.
­­– När planen först presenterades blev folk livrädda, och trodde att de skulle bli tvångsförflyttade. Men nu hejar de istället på oss och vill att vi ska flytta folk, säger Marja Winters.

För att få fart på den döende stadskärnan vill Detroit satsa på kollektivtrafik 60 år efter att spårvagslinjerna bröts upp och motorvägarna byggdes. En ny spårväg ska byggas från centrum och ut till förorterna.
– Först till 13 kilometers radie sen längre ut, så förhoppningen är att folk ska slippa använda bilen, säger Winters.

Idag är den enda kollektivtrafik som finns i Detroit gamla slitna bussar ökända för att aldrig gå i tid och så den förarlösa ”People mover”, en upphöjd spårvagn som går i cirkel runt centrum. De som jag möter som åker med den vill alla ha mer kollektivtrafik.

Detroit har också sedan några månader tillbaka börjat använda sitt överdimensionerade vägnät till att anlägga cykelbanor. Alex Gallegos är en ung filmmakare. Han gjorde filmen ”Detroit bike City” - om att cykla i Detroit.

Sedan ett par år tillbaka så har han och fler och fler människor börjat cykla i motorstaden. En orsak till ”peak car” är enligt forskarna att unga människor idag inte vill bo långt ute i förorterna, där de är beroende av bilen, utan hellre inne i staden.

För Alex Gallegos handlar det om att lära känna sin egen stad. Och sen han började cykla har han också lärt känna sina grannar bättre. Precis i närheten, i den lilla cykelbutiken The Hub träffar vi en annan cykelfantast, Jack van Dyke med oljiga händer och stor röd mustasch.

På väggen hänger ett foto på stadens store son, Henry Ford, som stolt poserar bredvid en cykel nån gång i början av 1900-talet. För 100 år sen var Detroit en viktig stad för cykeltillverkning innan bilarna tog över. 

Marcus Hansson & Mikael Funke