Sápmi

Jakten på den försvunna samiska dansen

23 min

På måndag, i samband med den samiska veckan i Umeå, utges boken "Jakten på den försvunna samiska dansen" som Birgitta Stålnert har skrivit i samarbete med Ola Stinnerbom.

Ola Stinnerbom säger att man kan tacka Laestadianismens grundare Lars Levi Laestadius att en del av den samiska kulturen och den samiska dansen finns kvar.

- Vi har mycket att tacka Lars Levi för. Det är p.g.a. honom som mycket av den samiska kulturen har bevarats. På slutet av 1800-talet höll vi på att tappa det mesta, människorna var helt utslagna i samhället med alldeles för mycket sprit, säger Ola Stinnerbom.

Ola Stinnerbom säger att extasdansen eller Lihkadus, som beskrivs i boken, finns beskrivet redan på 1500- och 1600-talet. Dessutom finns den ännu idag i svenska kyrkan eftersom laestadianismen är en del av svenska kyrkan. Han menar att de som har förtryckt och förbjudit den samiska dansen samtidigt har bevarat den och utför den ännu idag. 

- Lars Levi Laestadius menade att om man ska kunna rädda den samiska kulturen så måste man ta med delar av kulturen in i kyrkan. Men vi kallar det för någonting annat eftersom man inte får ta in det hedniska i kyrkan. Det har inte göra med att han lurade samerna, han lurade istället kyrkan och staten. De ville ta bort hedendomen och då tog han in delar som han han döpte om och som var accepterade i de fina rummen, säger Ola Stinnerbom och fortsätter:

- Då pratar man om att man gjorde lihkadus och försoningsritualer i kyrkan och då var det helt plötsligt okej och göra precis vad man alltid hade gjort i den samiska kulturen, nämligen att man har dansat. Det gamla kulturarvet som resten av världen tappade på 1900-talet när industrialismen tog över tog han med sig till kyrkan utan att förklara det för någon. Så utför man sina ritualer utan att förstå att det egentligen är en jättegammal ritual, berättar Ola Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio