Angela Merkel frågades ut om nynazism

1:57 min

I går mötte Angela Merkel medborgare på ett möte i staden Erfurt. Merkel vill på en serie möten diskutera Tysklands framtid med medborgarna. Frågorna handlade inte om den dominerande skuldkrisen utan om nynazismen.

En kvinna som kommit till medborgarmötet i den pampiga kejsarsalen i staden Erfurt i går kväll fick rungande applåder när hon uppmanade förbundskanslern att arbeta för ett förbud av det högerextrema partiet NPD i Tyskland.

– Ett parti som NPD måste bara bort, sa kvinnan.

Men Merkel, som inledde mötet med att säga, att den här gången var det hon som skulle lyssna på medborgarna och inte tvärtom, påminde om att Tyskland redan gjort ett försök att förbjuda partiet via författningsdomstolen med misslyckats.

– Skulle vi försöka igen och förlora finns risken att de uppmuntras ännu mer, varnade Merkel, som dock tidigare yttrat sig för att göra ytterligare ett förbudsförsök.

En kväll när förbundskanslern för en gångs skull slapp att prata Grekland och skuldkrisen fick hon istället, i en stad mitt i före detta DDR, också uppmaningar om att se till att löneskillnader mellan före detta Östtyskland och Västtyskland jämnas ut och att göra något åt barnfattigdom och social utslagning i det så ekonomiskt hyllade Tyskland.

– Vi lever i en tid med starka sociala konflikter, sa en av mötesdeltagarna till Merkel. Han krävde också att Tyskland skulle införa en medborgarlön.

Merkel, som just åtnjuter sin högsta popularitet på länge, sa att hon var medveten om problemen men kontrade med att säga att en sådan åtgärd kräver ganska kraftiga skattehöjningar.

Att Grekland och skuldkristemat inte kom upp i går, tyckte deltagaren Antonia Richter inte var så konstigt.

– Det där blir diskuterat tillräckligt, nu ville vi ta upp våra personliga, tyska frågor med kanslern istället, sa Antonia Richter.