Svenska banker ger billigare lån i Norge

2:21 min

Svenska banker i Norge kan ge kunderna förmånligare lån till kunderna i Norge, än vad de norska bankerna kan. Orsaken är att man från svenska myndigheter har ett lägre kapitaltäckningskrav på svenska banker än vad norska myndigheter har på norska banker. Norska banker är irriterade över att svenskarna har en konkurrensfördel och anser att villkoren ska vara lika.

Leif Teksum koncerndirektör i Den Norske Bank, DNB, med ansvar för bankens storkunder och internationella verksamhet är irriterad över att de norska myndigheterna ställer dubbelt så höga krav på kapitaltäckning på de norska bankerna vid utlåning än vad kraven är från svenska myndigheter på svenska banker. Han tar som exempel ett bostadslån.

– De krav som ställs ska vara lika. För vi konkurrerar med många svenska banker också på den norska markanden, säger han.

Enligt svenska riksbankens riskberäkningar uppskattas risken till i genomsnitt 6 procent - medan risken i Norge - efter en annan beräkningsmodell - blir dubbelt så hög - i genomsnitt på 12 till 13 procent.

Det gör att ett bostadslån som en kund tar på en miljon kronor i Den Norske Bank kostar kunden runt 1 500 kronor mer per år - än om kunden tog lånet i svenska Handelsbanken. Då har beräkningar gjorts utifrån samma beräkningsmodeller, riskbedömningar och avkastning för bankerna, enligt beräkningar från DNB.

På ett företagslån på en miljon är lånet drygt 4 500 dyrare per år hos DNB än hos svenska Handelsbanken, utifrån lika riskbedömningar och avkastningskrav för banken.

Norska myndigheter försvarar sin beräkningsmodell med att den är en fördel för bankerna på sikt, enligt den norska Finansinspektionens generaldirektör Morten Baltzersens.

Och att svenska bankers lägre kapitaltäckningskrav i jämförelse med norska bankers - kan leda till att ett bostadslån i en svensk bank därmed kan lånas ut till en lägre räntesats, bekräftar Uldis Cerps chef för banktillsynen i Sverige på Finansinspektionen.

– Om man har ett lägre kapitalkrav - då kan man ge en lägre ränta, säger han.

De norska bankerna vill nu att reglerna ändras så att de kan erbjuda samma villkor som sina svenska konkurrenter. Men hittills har både den norska Finansministern och Finansinspektionen sagt nej.