Laddar för att stävja valfusk i ryska valet

1:58 min

Den som försöker fuska i det ryska parlamentsvalet nu på söndag kommer att möta på hårt motstånd. Oberoende valövervakare tänker parallellräkna rösterna och uppmanar samtidigt alla att gå och rösta – för att minska fusket.

– Det viktigaste med det här valet är att komma bort från föreställningen om att det inte går att påverka, säger Aleksej Zacharov, matematiklärare vid Handelshögskolan i Moskva och engagerad i projektet "Medborgare, valövervakare".

Det står visserligen klart för de flesta att sittande premiärminister Vladimir Putin kommer att segra, men på vilket sätt spelar ändå roll för den fortsatta utvecklingen.

De flesta tror att valet kommer att avgöras i en första omgång, där Putin får över 50 procent av rösterna. Enligt opinionsinstitutet Levadacenter planerar över 20 procent att stanna hemma. Ju fler som reser sig från soffan desto större chans att resultatet påverkas.

Att soffliggarnas röster utnyttjats till förmån för maktens kandidat har hänt förr, menar statsvetaren Dmitrij Oresjkin som varit med och startat projektet "Medborgare, valövervakare".

Parlamentsvalet i december var kantat av fusk. Till den värsta sorten hörde det som kallas för omskrivning av protokoll. Valförrättare har berättat om hur de helt enkelt uppmanades att i efterhand ta röster från ett parti och ge till ett annat.

Det kommer att bli betydligt svårare den här gången, säger Aleksej Zacharov. Hans organisation kommer att ha valövervakare ute i 3 000 vallokaler över hela landet, som kommer kräva in protokollen med de sammanräknade rösterna för att sedan jämföra dem med de slutgiltiga resultaten.

– Fusket kommer på det sättet bli mycket tydligt, säger Aleksej Zacharov.

Men Vladimir Putin vände sig i går emot de som redan på förhand dömer ut det ryska presidentvalet som illegitimt.

Han anklagade oppositionen för att själva iscensätta fusket – för att sedan komma med sina fuskanklagelser.