Inger Arenander kommenterar

"Varför allt ståhej?"

Varför allt ståhej, kan man fråga sig efter att ha hört socialförsäkringsministern redogöra för sitt nya förslag.

Ulf Kristersson sa flera gånger på sin presskonferens att det i princip inte är någon skillnad, anser han, mellan regeringens nuvarande och oppositionens tidigare modell för att beskriva hur en sjukskrivens arbetsförmåga ska bedömas efter 180 dagar - det som just den här diskussionen har handlat om.

Om det i princip inte är någon skillnad, varför då ändra begreppet från början? Om det i princip inte är någon skillnad, varför tog det två riksdagsbeslut innan regeringen gjorde som oppositionen ville?

Ulf Kristersson svarade i dag att han fått en utredning från Försäkringskassan om skillnaderna mellan begreppen först för en vecka sedan.

Regeringen Reinfeldts ändringar i sjukförsäkringen har varit en pågående politisk huvudvärk för allianspartierna. Regeringen, som beslutade om ett nytt regelverk förra mandatperioden, när den hade egen majoritet, har tvingats göra korrigeringar under resans gång, och det fortsätter nu.

Socialförsäkringsministern själv har talat om rättsosäkerhet i den egna modellen.

Oppositionen har fått igenom sitt krav om att återgå till de gamla reglerna tillsvidare och gett regeringen en påminnelse om att den är en minoritetsregering.

Inför hotet om misstroendevotum i förra vändan, tvingades Ulf Kristersson be om ursäkt för att inte ha respekterat riksdagen.

Varken Ulf Kristersson eller regeringen Reinfeldt vill vara med om det på nytt.

Vad dagens nya besked innebär för de sjukskrivna är högst oklart. Både begrepp om arbetsförmåga och vad arbetsförmågan ska prövas mot ska fortsätta utredas.