Oppositionen välkomnar ändrade sjukregler

1:53 min

Oppositionen välkomnar regeringens besked om att det blir en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen om hur arbetsförmågan ska prövas för den som har varit sjukskriven i 180 dagar.

Tomas Eneroth är Socialdemokraternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

– För de 3 000 personer som berörs så spelar det faktiskt roll och för oss är det viktigt hur människor hanteras och bemöts i sjukförsäkringen. Sedan finns det många andra problem kvar i sjukförsäkringen och det är klart att den kampen går vidare.

Efter hård press från oppositionen backar nu regeringen i fråga om hur arbetsförmågan ska bedömas för den som varit sjukskriven i sex månander. I stället för att prövas mot den reguljära arbetsmarkanden återgår man från den 1 juli till att prövas mot som det heter "normalt förekommande arbeten" ett begrepp som användes före 2008.

Det finns en rättspraxis för vad det är, bland annat en dom från högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att normalt förekommande arbeten är arbeten som inte kräver mer än marginell anpassning för den sjukförsäkrade.

Miljöpartiets Gunvor G Ericson anser att regeringens reträtt innebär en viktig förändring.

– Det blir ett mjukare begrepp så att något fler kommer att kunna stanna kvar i sjukförsäkringen, eftersom man då kan se om det inte finns något normalt förekommande arbete, och då stannar man kvar i sjukförsäkringen.  

Dagens besked kommer efter att oppositionen två gånger har krävt att regeringen ändrar regelverket. Så sent som i februari deklarerade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att han inte ville återgå till de gamla reglerna. Men efter hot om misstroendeförklaring har han både bett om ursäkt och ändrar sig alltså nu.

– Det är ingen hemlighet att regeringen inte tycker att det här är en optimal lösning men den samlade oppositionen från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna har krävt att vi ska göra det och då har vi respekt för det beslutet, säger Ulf Kristersson som är moderat sjukförsäkringsminister.

Att återinföra det gamla begreppet är bara en tillfällig lösning. Regeringen tänker återkomma med ett helt nytt förslag 2013.