Unga välutbildade väljer att lämna Ryssland

1:52 min

Många välutbildade lämnar Ryssland. En sektor som drabbas av det är data och IT, och därför satsar den ryska staten nu för att få dataexperterna att stanna.

En av dem som valt att flytta är Lev Chirin, som arbetar med att utveckla dataprogram i Stockholm. Det finns flera anledningar till att han flyttade.

– Lagarna fungerar bättre i Sverige än i Ryssland, och jag känner att det svenska samhället är mer rättvist, säger han.

Utöver det lockades han av ett bättre liv med högre levnadsstandard. Det fick honom att ta med sina barn och lämna både familj och vänner i Sankt Petersburg.

Han är inte ensam. Tiotusentals it-tekniker, matematiker och ingenjörer lämnar Ryssland. För många är drömmen att komma till USA och Silicon valley i Kalifornien.

Även Kanada och Storbritannien är populära slutmål, men Lev hamnade i Stockholm, varifrån han nu följer det ryska presidentvalet.

Han tror inte att valet kommer att förändra något i Ryssland. Landet kommer att fortsätta vara trögrörligt. Något som de unga och begåvade vet, så istället för att vänta, flyttar de.

För att behålla sina skarpaste hjärnor har president Medvedev lanserat en enorm satsning, ett eget, ryskt Silicon valley.

Mångmiljardsatsningen heter Skolkovo och ligger i utkanten av Moskva. Där ska de främsta studenterna och forskarna inom it, biomedicin, rymdforskning och energi möta företag och investerare. Tillsammans är det tänkt att de ska utveckla ny rysk spetsteknologi.

Med Skolkovo ska rysk ekonomi moderniseras och beroendet av oljepengar ska minska. Men Lev Chirin skakar på huvudet.

– Personligen tror jag inte att pengarna kommer att användas effektivt, säger han.

Om Skolkovo blir en succé återstår att se. Blir det inte det så kommer troligen unga ryska studenter även fortsättningsvis att ta sig över Atlanten, eller som i Levs fall, över Östersjön.