EU-TOPPMÖTE

Reinfeldt: Serbien är ett nyckelland på Balkan

0:59 min

I Bryssel inleddes EU:s toppmöte för ett par timmar sedan och i kväll väntas Serbien formellt bli kandidatland till EU. Rumänien hade hotat att blockera beslutet, men det hotet är nu borta och det välkomnas av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Serbien är ett nyckelland på Balkan och när nu Kroatien kommer att bli 28:onde medlemsland, så är det klokt och bra att också Serbien kan följa som kandidatland. Pro-europeiska krafter får på detta sätt ett kvitto på sina reformansträngningar.

I veckan har Rumänien hotat att blockera Serbiens kandidatstatus, officiellt på grund av oro för minoritetsgruppers ställning i Serbien. Men under dagen har den rumänske presidenten Basescu sagt att han accepterar Serbiens kandidatstatus, så nu är allt upplagt för att stats- och regeringscheferna ska kunna fatta det formella beslutet några våningar upp här i ministerrådets byggnad i Bryssel.

Herman Van Rompuy blir i kväll omvald som ordförande för EU:s högsta politiska organ; Europeiska Rådet. Dessutom kommer toppmötet diskutera åtgärder mot Europas bristande tillväxt.