Missnöje med Serbien i splittrat Kosovo

2:03 min

I går beslutade EU-toppmötet formellt att Serbien blir kandidatland till EU, efter att bland annat ha förhandlat med grannlandet Kosovo om känsliga frågor som gränsövergångar och Kosovos representation internationellt. Kosovo hoppas nu också kunna närma sig EU och landets premiärminister Hashim Thaci talade i går, torsdag, om en historisk överenskommelse.

– Det här är en milstolpe, för Kosovo, Serbien och EU, sa Kosovos premiärminister, som vill att hans land på sikt blir medlem i EU.

Men i huvudstaden Pristina är oppositionen missnöjd. Albin Kurti, som företräder landets tredje största parti, en nationalistisk proteströrelse som kräver större självbestämmande för Kosovo tycker att landets regering hjälpt Serbien för mycket på vägen mot EU.

– Det är oroande, vi tycker inte att Serbien ska belönas utan att egentligen ha ändrat sin inställning till Kosovo och albaner. Serbien ser fortfarande Kosovo som en del av Serbien och de har inte bett om ursäkt för sitt förflutna, säger Albin Kurti.

Sedan i somras har konflikten mellan Serbien och Kosovo märkts tydligt, framför allt i norra Kosovo, där serbiska nationalister satt upp blockader och vägspärrar bland annat för att stoppa gränskontrollanter från Kosovo. Framsteg i förhandlingarna om just gränserna var ett av skälen till att Serbien nu får kandidatstatus.

Men den serbiska minoriteten i Kosovo är splittrad.

Todor Ivanonvić är en hög tjänsteman i den serbiska kommunen Partesh i Kosovo. Han tycker att serberna som satt upp blockader i norr har fel, liksom den serbiska regeringen som inte erkänner Kosovo:

– Jag bor här och känner så mycket inför frågan och för mig är vår framtid som serber i minoritet via Kosvos regering och genom integration och samarbete.