Åsljunga

Skånefågel avlivade djur utan bedövning

1:35 min

Lantmännens slakteri Skånefågel i Åsljunga har avslöjats med stora brister i hanteringen. Länstyrelsens inspektörer fann att kycklingar plågades av ström genom kroppen och att djur avlivades utan bedövning.

Kycklingarna hängs upp i fötterna i ett transportband som sänker deras huvuden ner i ett strömförande vattenbad. Strömmen bedövar dem innan de avlivas med knivar. Men på Skånefågel i Åsljunga hängde kycklingarna så tätt att strömmen fortplantade sig via fjäderdräkt och vingar i obedövade djur.

– Vi kommer att skicka det här vidare till åklagare som gör en bedömning om det är djurplågeri. Men att det orsakar lidande är helt klart. det rör sig om systemfel. Personalen är desutom inte rätt utbildldad, säger djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund.

Skånefågel ingår i sfären Lantmännen och fick redan för tre år sen föreläggande för nästan samma felaktigheter. Den här gången är det nio punkter som måste åtgärdas. På Lantmännen beklagar man:

– Vi har redan åtgärdat problemen. Det här får absolut inte hända igen, säger Jenny Svederman, presschef hos Lantmännen.