Hårdare tag mot ojust konkurrens på vägarna

1:42 min

Lås fast utländska lastbilar vid vägkanten och ta ut böter direkt vid exempelvis hastighetsöverträdelse. Det är ett av de förslag som en enig grupp inom riksdagens trafikutskott nu presenterar för att få konkurrensneutralitet i åkerinäringen.

Det är en bransch som känner sig hotad, från misstänkt olaglig yrkestrafik, dumpade löner och annat.

--Framför allt att vi har fler specialutbildade poliser och åklagare inom Transportstyrelsen som kan de här frågorna och kan följa upp och lagföra dem som begår brott, säger den moderate riksdagsmannen Sten Bergheden som  varit ordförande i gruppen.
 
Vad vill ni konkret göra för att få bukt med problemen?

– Framför allt vill vi ge polisen ett bättre verktyg så att de kan låsa fast lastbilarna vid vägen tills frågan är utredd. De ska även kunna kräva in böter vid vägen. Som det är idag kan en lastbil köra iväg och i värsta fall slippa undan brottet och böterna.

Det kan handla om brott mot kör- och vilotider, överlaster, hastigheter och otillåten utrikestrafik i Sverige, som konkurrerar ut svenska åkerier som har chaufförer med löner enligt kollektivavtal.

Hela branschen - från Sveriges Åkeriföretag till Transportarbetareförbundet har agerat för att pressa politikerna för att göra något åt detta.

Ulf Hellberg äger ett åkeriföretag med 20 lastbilar i Göteborg och han har förlorat två kunder de senaste åren till åkerier med dumpade löner. Han tycker det är rätt frågor som kommer upp i rapporten men saknar en del.

– Jag har hittills inte sett någon handlingskraft och saknar den. Förslag är alltid bra men de ska förverkligas också , så att vi ser att det här ger resultat.

Du är lite skeptisk?

– Mycket, mycket skeptisk och det är av erfarenhet efter alla år som gått.  De rapporteras men sedan läggs det ner ocm släpper man dem. De i stort sett skrattar åt oss svenskar . Det är inte roligt att stå där med dummerjönsmössanpå sig hela tiden.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se