Putin anses vara garant för stabilitet

1:42 min

Med två dagar kvar till det ryska presidentvalet lovar premiärminister och presidentkandidat Vladimir Putin att fortsätta med de demokratiska reformer som nu inletts, om han blir vald. Och i Ryssland anser många att Putin är en garant för en stabil utveckling, på gott och ont.

Moskvabon Irina Zjúkova är rädd för en framtid utan Putin.

– Jag är rädd för ekonomisk oro, arbetslöshet och uteblivna reformer, säger sociologen Irina Zjukova.

 "Vi är för stabilitet - vi är för Putin", har varit ett av slagorden till stöd för presidentkandidat Vladimir Putin inför presidentvalet och många har varnat för det ekonomiskt och politiskt turbulenta 90-talet som föregick Putins tid.

Men det som Putins anhängare kallar för stabilitet kallar andra stagnation och oroliga röster har också höjts om att Vladimir Putin, när han väl blivit vald, åter kommer dra åt tumskruvarna efter den tid som nu varit med stora regimkritiska demonstrationer.

På ett möte med utländska mediechefer på torsdagskvällen, sa Putin att så kommer det inte alls bli. I stället lyfte han fram de politiska reformer som nu är på väg att genomföras, bland annat ska det bli lättare att starta nya partier. Han utlovade även en fortsatt kamp mot den utbredda korruptionen.

Men kemidoktoranden Timofej Semjonov lutar åt att rösta på kommunistledaren Gennadij Zjuganov. Inte för att Timofej är kommunist, utan för att han tycker att Putin suttit tillräckligt länge.

– Det är dags att prova något nytt, annars får vi ju inte veta om Putin är en garant för stabiliteten eller inte, säger han.