Frankrike stänger sin ambassad i Syrien

1:25 min

FN:s människorättskontor rapporterar i dag om summariska avrättningar av minst 17 personer i den syriska staden Homs. Vid EU-toppmötet i Bryssel kom i dag nya fördömanden och diplomatiska utspel.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger att det som händer i Syrien är en skandal, med över 8 000 döda.

Den franske presidenten säger att hundratals syriska barn har blivit dödade och att staden Homs riskerar att helt raderas från kartan. Här i Bryssel meddelade Sarkozy i dag att Frankrike kommer att stänga sin ambassad i Damaskus för att visa sitt fördömande av regimens övergrepp.

Samtidigt har två skadade franska journalister lyckats komma ut från Syrien. I kväll väntas de komma hem till Frankrike.

Syrien var en av huvudfrågorna när EU:s toppmöte avslutades här i Bryssel i dag. Enligt EU-ordföranden Herman van Rompuy är Europas ledare "förskräckta över de illdåd som hela tiden sker i Syrien."

Sedan i maj i fjol har EU infört en lång rad sanktioner mot Bashar al-Assad och hans regim i Syrien, men toppmötet sa i dag att man kommer öka trycket på den syriska regimen så länge våldet och brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter.