Politik

SDU vill locka iväg invandrare med goodiebags

1:49 min

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har sökt pengar hos Migrationsverket för projektet "Borta bra men hemma bäst", som ska få invandrare att återvända till sina hemländer. Vem som helst får ansöka om projektstödet för återvandring men Migrationsverket säger att SDU:s ansökan ser mer ut som propaganda.

– Vi har en plan för att ta fram 10 000 goodiebags som ska vara fulla med usb-minnen, dvd-skivor, informationsflyers på olika språk. Det ska vara lite smått och gott sådant som hör goodiebags till just för att visa att så här går det till att ansöka ett återvandringsbidrag, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Ungdomsförbundet har sökt 100 000 kr hos Migrationsverket och personer som fått permanent uppehållstillstånd och som nolltaxerat de senaste tio åren kan vänta sig att en SDU:are knackar på deras dörr om SDU får som de vill.

Migrationsverkets presschef Johan Rahm säger att vilken organisation som helst kan söka men att ingen politisk organisation fått projektstödet tidigare.
– Det vanligaste är att det är diasporaorganisationer som samarbetar med hemlandet. Det här ser ju mer ut som någon form av propagandaskrift där man vill övertala människor att åka tillbaka.