Nya dystra siffror för Spaniens ekonomi

1:12 min

I morse undertecknades den nya finanspakten vid ett EU-toppmöte i Bryssel. Avtalet ska förhindra framtida skuldkriser i unionen. Samtidigt hänger den nuvarande krisen fortfarande tungt över unionen - och i dag kom Spaniens regering med nya mycket dystra siffror.

Arbetslösheten fortsätter uppåt och väntas bli 24,3 procent i år. Vid nyår var den redan mycket hög, 22,8 procent.

Var fjärde arbetsför spanjor kommer alltså att vara utan jobb i år, om de inte hittar påhugg i den svarta marknaden.

Den spanska ekonomin krymper och regeringen har sänkt förväntningarna till  - 1, 7 procent. Arbetslösheten  gröper ur de offentliga finanserna.

För några dagar sedan meddelade den nya högerregeringen att den hade ärvt ett större budgetunderskott för förra året, än vad den tidigare socialistregeringen Zapatero hade meddelat.

Därför kan Spanien inte hålla löftet till EU om att underskottet ska stanna på 4,4 procent, enligt regeringen Rajoy, som menar att det snarare blir 5,8 procent av BNP.

Ny riskerar Spanien att straffas av EU. Premiärminister Rajoy var också med nu på EU-toppmötet och hade hoppats på att få gehör för mildare budgetkrav, men det tycks ha fallit platt.

Bister och spänd ska Rajoy ha betonat att underskottet är en fråga mellan Spanien och EU och att han inte tänker ödsla tid på att söka stöd för sin sak hos andra medlemsländer.