BP i uppgörelse om oljeläcka i Mexikanska golfen

1:14 min

Oljebolaget BP har gjort upp med den största gruppen av målsägare om hur de som drabbades av oljekatastrofen i Mexikanska golfen för snart två år sedan ska ersättas. Det innebär också att den planerade rättegången mot BP skjuts upp.

Enligt BP innebär uppgörelsen att företaget ska betala målsägarna knappt 8 miljarder dollar, drygt 50 miljarder kronor. Avtalet måste dock först godkännas i domstol.

BP säger också att uppgörelsen inte innebär att företaget anser sig skyldigt till katastrofen.

Utöver den här gruppen målsägare, till exempel fiskare och privata företagare, har också den amerikanska staten stämt BP och en rad underleverantörer för att de bröt mot säkerhets-och miljöregler, den stämningen omfattas inte av uppgörelsen.

På måndag skulle BP-målet egentligen ha tagits upp inför domstol men den behandlingen kommer nu att flyttas fram i tiden. 

Fortfarande återstår att avgöra stämningen från staten och dessutom har BP och underleverantörerna stämt varandra.

Det amerikanska justitiedepartementet inledde också en renodlad brottsundersökning mot BP men den har inte resulterat i några anklagelser.

Det var i april 2010 som BP-plattformen exploderade och sjönk och elva människor dödades, under nästan tre månader vällde olja ut i havet från oljekällan på havsbotten.

Uppgörelsen kommer fem dagar efter det att rättegången mot BP i sista stund sköts upp.

Även om förlikningen går igenom väntar sannolikt flera långa, komplicerade och dyra rättsprocesser för oljejätten.

Bland annat en process med den amerikanska staten, som anklagar BP för att ha brutit mot flera lagar, bland annat Clean Water Act, vilket kan leda till miljardböter för oljejätten.

Tidigare i veckan förklarade USA:s justitieminister Eric Holder att justitiedepartementet är redo för rättegång.

Dessutom riskerar BP att stämmas av flera kustdelstater, liksom av tidigare affärspartners.

Enligt USA:s regering läckte 4,9 miljoner fat olja ut, vilket gör det till den värsta oljeolyckan till havs i USA:s historia.

BP hade redan innan fredagens uppgörelse gjort upp med flera parter, inklusive källans två delägare Anadarko Petroleum och Mitsui & Co.

Uppgörelser hade även träffats mellan BP och Cameron International och Schlumberger, vilka var inblandade i arbetet med att få ett stopp på läckaget.

BP:s börsvärde halverades under dramat och har ännu 20 procent kvar upp till nivåerna före katastrofen.

TT/Ekot