Lena Ek: Stoppa utvinning av olja och gas i Arktis

1:42 min

Miljöminister Lena Ek vill se ett stopp för utvinning av olja och gas i Arktis. Det sa hon i Ekots lördagsintervju i dag. Det beskedet går stick i stäv mot vad utrikesminister Carl Bildt tidigare har sagt.

Upp till bevis

I och med att isarna smälter i Arktis blir området allt mer lättillgängligt för olja och gas-exploatering.

Intresset är stort från de omkringliggande länderna då 25 procent av världens oupptäckta reserver av olja och gas beräknas finnas där.

Sverige är nu ordförande i Arktiska rådet där alla länder runt området är samlade och i samband med ordförandeskapet har utrikesminister Carl Bildt gjort klart att han inte driver ett förbud mot olja och gas-exploatering.

Trots utvinningens påverkan på klimatet och riskerna för den känsliga miljön i området.

Men i Ekots lördagsintervju ger nu miljöminister Lena Ek ett annat besked.

På frågan om hon vill ha ett stopp för utvinning av olja och gas i Arktis så svarar hon så här.

– Ja, Centerpartiets åsikt är att vi inte vill ha detta och jag försöker då som miljöminister att komma så nära det målet som möjligt.

Men det är olika besked från regeringen? I en interpellationsdebatt i riksdagen ville utrikesminister Carl Bildt inte ställa sig bakom ett moratorium mot olja och gasutvinning i Arktis vilket man skulle kunna driva nu när Sverige är ordförande i Arktiska rådet? Vem är det som bestämmer i den här frågan?

– Jag har ansvar för miljöfrågorna, han ansvarar för de utrikespolitiska frågorna, svarar Lena Ek.

Vem har sista ordet?

– Det förhandlar vi om i alliansregeringen och alla fyra partier har en röst i den förhandlingen, men han är ju lika medveten som jag om vilket rättsystem man ska hänga en sådan diskussion på, svarar Lena Ek.