al-Shabab förlorar kontrollen över Mogadishu

1:49 min

Den islamistiska milisen al-Shabab pressas allt hårdare, både på landsbygden och i huvudstaden Mogadishu. Somalias premiärminister Abdi Wali Gaas ser det som ett tecken på att utvecklingen går åt rätt håll.

– För sex månader sedan kontrollerade regeringen bara 40 procent av Mogadishu. I dag har vi kontroll över hela staden och utökar säkerhetszonen och tar striden mot al-Shabab till andra delar av landet, säger premiärminister Abdi Wali Gaas som är på snabbvisit i Stockholm.

I går genomfördes en stor offensiv mot al-Shabab i de nordöstra delarna av Mogadishu.

Regeringsstyrkor med understöd av soldater från Afrikanska unionen tog då över vad som beskrivs som den sista al-Shabab-basen i stadens utkanter.

Den islamistiska milisen al-Shabab som tidigare kontrollerade stora delar av södra Somalia pressas nu också av kenyanska styrkor från söder och etiopiska styrkor från väst, som nyligen intog landets näst största stad Baidoa.

Militärt håller det kanske på att vända men även den humanitära situationen ser ljusare ut.

I somras dog tiotusentals somalier på grund av torka och svält. I dag är läget bättre, säger premiärminister Abdi Wali Gaas.

– Vi har fått hjälp från omvärlden och nu är läget annorlunda. Svälten är över, men fortfarande är omkring två miljoner somalier beroende av livsmedelshjälp, säger Somalias premiärminister Abdi Wali Gaas på besök i Sverige.

Han har bland annat haft samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt om fortsatt bistånd till fredsarbete, utbildning och hälsoinsatser.