Ryssland i val om nygammal president i dag

I Ryssland är presidentvalet i full gång och enligt de flesta prognoser ser premiärminister Vladimir Putin ut att ta hem segern. Pavel är nöjd med utvecklingen i Ryssland och la sin röst på Putin.

– Jag har länge levt under hans styre och ser inga problem, säger Pavel som säljer sportutrustningar och som tycker om att åka till Kaukasus och klättra i bergen. Nu kan jag göra det utan problem, innan Putins tid gick det av säkerhetsskäl inte att åka dit, säger Pavel.

I vallokal 148 i Moskva är klockan strax efter åtta när valurnorna förseglas och plomberas med gula plastremsor. Runt urnan cirkulerar valobservatören Kirill Bolmatov, fotograferar med sin Ipad och filmar med en videokamera.

– Förra valet utlöste många tvivel om allt verkligen hade gått rätt till, säger Kirill och därför bestämde han sig för att själv bidra till att hindra valfusk genom att valövervaka. 

Ja, för den här gången ska allt gå rätt till. Valurnorna är genomskinliga och över vallokalen vakar två webbkameror i enlighet med premiärminister och presidentkandidat Vladimir Putins order.

Nära 110 miljoner ryssar har rätt att rösta i dag och enligt opinionsmätningarna ser Vladimir Putin ut att ta hem segern i en första valomgång, med över 50 procent av rösterna. Flera demonstrationer både för och mot Putin är planerade i kväll och i morgon och Moskvapolisen har fått förstärkning utifrån för att hålla ordning.

Galina och Fjodor Zinovjev röstade i morse på valets troliga tvåa, kommunistledaren Gennadij Zjuganov. De är inte nöjda med utvecklingen under Putin.

– Kapital flyr landet och vi är helt beroende av oljeindustrin, säger Fjodor.