Ovanligt stort intresse för ryskt presidentval

2:19 min

Även om det ryska presidentvalet tycks avgjort på förhand, till Vladimir Putins fördel, är intresset ovanligt stort. Valdeltagandet ser ut att bli högre än i parlamentsvalet. Dessutom ovanligt många ryska valövervakare. Att detta är ett val som väcker känslor märktes i vallokal nummer sex, som vår utsända besökte i centrala Moskva.

– Jag vill att han själv ska ha valfrihet att leva som han vill på alla sätt, säger Artjom Medojev.

Han är elektriker och i vallokal nummer sex, i centrala Moskva, markerar han alla som.

Artjom Medojev talar om sin treårige sons framtid, en av orsakerna till varför han engagerar sig i att valet idag går rätt till, och att han vill ha ett Ryssland som styrs med större talang.

Men han blir avbruten av en kvinna i sobelpäls och briljantörhängen, som precis lagt ned sin röst på den A3 stora valsedeln i en genomskinlig urna.

– Ni har inte rätt att säga vad ni tycker här vid valurnan, säger damen och hänvisar till lag och ordning. Artjom invänder att han pratar om sin sons framtid, och damen säger det får ni bara göra hemma.

Grälet avbryts av valkommitténs ordförande som undrar varför jag inte vänt mig till honom först och istället för att prata med vem som helst.

Men ordförande Konstantin Vjetjislava är ny och mån om att vallokalens tidigare skamfilade rykte nu bättras på. Han vill inte stoppa Artjom från att säga sin mening, men kanske kunde vi prata lite längre från valurnan?

Vid parlamentsvalet tog dåvarande ordförande med sig egna valsedlar. Den fuskande ordföranden avsattes och det blev rättsak, berättar Artjom som hoppas detta val blir fuskfritt.

– Jag har redan bestämt att inte rösta på någon alls, för det är inte något riktigt val, säger Julia Tjegodajkina, som jobbar på bokförlag.

Hon har varit i skola 1233 som valövervakare sedan tidigt i morse och det enda hon ser som positivt i valet är att så många kommit för att hålla koll på att valet går rätt till.

– Men makten släpper inte fram unga och protesterna kommer att fortsätta också sedan Vladimir Putin vunnit, säger Julia.

Den pensionerade ingenjören Zoya är nöjd med sakernas tillstånd. Hon tycker att hon fått det bättre och bättre.

– Jag har en kandidat som står mig närmare, säger hon och vill först inte säga vem det är, men säger till slut att hon röstat för Vladimir Putin, han har gjort det bättre för oss pensionärer här i Moskva, tycker Zoya.