Hundratals döda i serie explosioner i Brazzaville

I Kongo-Brazzavilles huvudstad befaras över 200 människor ha dödats i en serie explosioner i en vapendepå i staden. 1 500 människor har också skadats, många av dem allvarligt.

– Det är som en tsunami har dragit fram här, säger ett ögonvittne från det förstörda området kring explosionerna i Brazzaville, där byggnader helt har jämnats med marken

Det började klockan åtta i morse med en mycket kraftig och utdragen explosion, som följdes av fyra andra inom loppet av några timmar.

Explosionerna kom från vapendepån i en militäranläggning i stan, och det hela ska ha börjat som en eldsvåda. Branden spred sig till ammunitionsförråden och utlöste de kraftiga explosionerna.

Tryckvågen var så stark att den kunde kännas i grannlandet Kongo-Kinshasas huvudstad, på andra sidan Kongo-floden och till och med  krossade glasrutor där.

På gatorna i Brazzaville utbröt panik när folk försökte ta sig från de tättbefolkade områdena kring explosionerna och människor ännu inte visste vad som hände.

Husen närmast jämnades till marken, och sjukhusen i stan är nu fyllda av sårade, många av dem i uniform, och en del av dem får vård ute på trottoaren för att det är så fyllt inne på sjukvårdsavdelningarna.

Sjukhusen i stan är nu fyllda av skadade, många av dem i uniform, och en del av dem får vård ute på trottoaren för att det är så fullt inne på sjukvårdsavdelningarna. Landets tv-kanaler sänder uppmaningar till all sjukvårdspersonal att infinna sig på sina arbeten.

Bland de som döda och skadade finns kinesiska arbetare som jobbade på ett bygge bredvid, och människor som var på söndagsmässa i en kyrka som rasade samman av explosionerna. Där arbetar räddningsmanskap fortfarande med att dra fram både levande och döda.

Det är ännu inte känt vad som fick elden att bryta ut på militärförläggningen, men det verkar röra sig om en olycka, och det finns ännu inga misstankar om  någon form av attentat.

Landets försvarsminister har framträtt i tv för att lugna befolkningen och försäkra att det rör sig om en olyckshändelse, och inte en kupp eller ett myteri. Han vände sina försäkringar också till befolkningen i det hårt krigsdrabbade grannlandet Kongo-Kinshasa.

– Det är inget krig, och våra experter försöker nu får elden under kontroll så att det inte ska bli fler explosioner, sa försvarsministern.

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att de inte fått några uppgifter om att svenskar dödats eller skadats vid explosionen.

Däremot har den svenska ambassadörens residens i Kinshasa skadats av tryckvågen från explosionerna.