Tioprocentig ökning av Kinas försvarsbudget

1:25 min

Kina har de senaste åren rustat upp och moderniserat sitt försvar, något som oroar både grannländerna och USA. I dag meddelade Kina att landets försvarsutgifter kommer att öka kraftigt även i år.

– Kinas försvarsbudget kommer att öka med 11,2 procent jämfört med 2011, det sa det kinesiska parlamentets talesman Li Zhaoxing på en presskonferens idag.

Kinas försvarsutgifter har nu stigit med än tio procent nästan varje år i mer än två decennier. Kina menar dock att de ökade försvarsutgifterna är en naturlig följd av landets kraftiga ekonomiska tillväxt.

Årets kinesiska försvarsbudget motsvarar cirka 110 miljarder dollar, näst mest i hela världen. Bara USA spenderar mer, cirka 740 miljarder dollar.

USA menar att Kinas militära utgifter egentligen är mycket större än vad Peking erkänner. USA oroas av den kinesiska upprustningen och meddelade i fjol att landets militära fokus i framtiden kommer att ligga på östra Asien.

Oroas gör även Kinas grannländer. Kina har ett flertal terrriotoriella konflikter med sina grannländer, i synnerhet i Sydkinesiska sjön.

I takt med att Kina blivit både ekonomiskt och militärt starkare så har Peking retorik rörande konflikterna blivit skarpare.

De andra länderna i östra Asien har som en följd av detta även de ökat sina försvarsutgifter. Många bedömare menar att regionen nu står inför en kapprustning.