Misstankar om valfusk i Ryssland strömmar in

1:57 min

Webbkameror, genomskinliga urnor och valövervakare till trots – rapporterna om misstänkt valfusk har under dagen strömmat in från olika delar av Ryssland. Samtidigt verkar valdeltagande bli högt. Klockan 18 lokal tid hade drygt 56 procent av ryssarna röstat.

I vallokal 1230 i Lomonosovgymnasiet i östra Moskva är stämningen orolig. Tidigare kom en grupp militärer och röstade och nu misstänker valövervakarna på plats att allt inte gick rätt till.

– De var skrivna på en militärförläggning i ett hus här i närheten som har rivits, berättar valövervakaren Lev Karatun.

Och nu säger valövervakarna att det vara så att de har röstat två gånger. Dels här och dels där de i själva verket bor. Fallet är anmält och ska nu utredas.

Annars verkar allt ha gått rätt till på vallokalen i östra Moskva där kaféet är pyntat med ballonger och kommersen är i gång med färsk frukt, souvenirer och godis.

Efter det fuskkantade parlamentsvalet i december är i varje fall Moskvas vallokaler under hård övervakning av frivilliga valövervakare. Lev Karatun från organisationen Medborgare, Valövervakare, tror att hans närvaro hindrar fusk.

Men trots, eller kanske tack vare, alla valövervakare strömmar rapporter om misstänkt valfusk in.

Klockan fem lokal tid hade över 2 000 anmälningar om oegentligheter kommit in till en av de heta linjer som upprättats för att anmäla misstänkt fusk.

Bland annat har så kallade ”karuseller” upptäckts där människor åker runt mellan olika vallokaler och röstar flera gånger.

Men alla tror inte på uppgifterna om valfusk och ordföranden för Moskvas valkommission avfärdade dem i dag som anekdoter.

Och ingenjören Elsa tror att valresultatet kommer att stämma överens med verkligheten. Själv röstade hon på Michail Prochorov men hon tror att majoriteten ute i landet väljer Vladimir Putin.

Själv tycker hon det räcker med honom efter 12 år. Mest missnöjd är hon med löneläget och sjukvården.