Vladimir Putin blir åter president i Ryssland

1:22 min

Redan har de första vallokalsundersökningarna givit Vladimir Putin segern, men det är en seger som de flesta unga övervakarna i lokalen tvivlar på.

Vladimir Putin ser ut att ha vunnit presidentvalet redan i första omgången med över 60 procent av rösterna. Tvåan, kommunistpartiets Gennadij Zjuganov, och oppositionen kallar valet orättvist och fyllt av fusk.

– Vi måste också få se, säger en av de många valövervakarna som stannat kvar sedan vallokal 9 stängt för att se till att räkningen går rätt till.

De har kontakt med andra i andra valdistrikt som skickar sms om oegentligheter – som inbussade gruppröstare och att flera av webbkamerorna som satts upp på order av Putin, för att visa ett öppet och fritt val, stängts av sedan vallokalen stängt klockan åtta.

I vallokal nummer 9 kan jag själv konstatera – efter att ha lämnat lokalen – att jag fortfarande sitter kvar på en stol där, om man tittar på websändningen från de ännu oöppnade urnorna.

Bild finns alltså men med mer än två timmars fördröjning och sen slutar den fungera igen.

Oberoende valobservatörer har fler exempel på fusk. Försvunna valsedlar och till och med en valkommissionsordförande som försvunnit utan att räkna rösterna.

Kommunistpartiets Gennadij Zjuganov fördömde i kväll valet som orättvist och olagligt. Men Röda torget fylldes av firande Putinanhängare, trots att resultatet ännu inte är 100 procent klart.