Storseger för Putin i valet – nya protester väntas

1:42 min

Rysslands premiärminister Vladimir Putin segrade stort i gårdagens ryska presidentval. När i stort sett alla röster räknats får han omkring 64 procent. Men segern ifrågasätts och i kväll väntas regimkritiska demonstrationer i bland annat huvudstaden Moskva.

– Vi har visat att ingenting kan hota oss, ingen kan hota oss, sa Vladimir Putin när han vid 23-tiden i går kväll tillsammans med sittande president Dmitrij Medvedev framträdde på Manegetorget en bit från Kreml, där tiotusentals samlats för att fira segern.

Han riktade ett budskap till den proteströrelse som redan inför valdagen förklarat presidentvalet som illegitimt.

– Vi har visat att vi inte viker oss för provokationer utifrån som vill rasera landet och ta makten. Det ryska folket har visat man inte godtar sådana scenarier, ropade Putin från scenen.

Segern var övertygande och när i stort sett alla röster räknats hade Vladimir Putin fått över 64 procent. Närmast efter kom kommunistledaren Gennadij Zjuganov med 17 procent. Zjuganov var i går den enda av presidentkandidaterna som inte gratulerade Putin till segern.

– Vi erkänner inte valet. Vi anser inte att det är legitimt och rättvist, sa kommunistledaren i går kväll.

Under valdagen rapporterades många fall av misstänkt valfusk. Bland annat upptäcktes så kallade karuseller, där människor röstade flera gånger på en viss kandidat.

I kväll håller oppositionen en tillåten manifestation i centrala Moskva. Men efteråt uppmanar oppositionsledare, bland annat bloggaren Aleksej Navalny, människor att gå mot Kreml för att manifestera sitt missnöje där.

Moskvapolisen som har fått förstärkning från andra ryska städer varnar och säger att man kommer att hindra alla otillåtna aktioner.

Nykomlingen i rysk politik, affärsmannen Michail Prochorov ser ut att bli valets trea med nära 8 procent av rösterna. Han sa i går att han kan komma att ansluta sig till oppositionens demonstration i kväll.

Han har anklagats för att vara ett Kremlprojekt, till för att ge legitimitet åt valet, men lovar att han är i rysk politik för att stanna.

I huvudstaden Moskva kom han på andra plats efter Vladimir Putin. Där får Putin enligt de senaste siffrorna bara drygt 48 procent av rösterna.

Under morgonen har Rysslands nuvarande president, Dimitrij Medvedev, givit order om att en rad domar ska granskas på nytt. Det gäller bland annat domen mot den fängslade Kreml-kritiske tidigare oljemagnaten  Michail Chodorkovskij.

Beskedet kan ses som en eftergift till oppositionens kritik.