Sollefteå

Får inte hyra kyrkan till begravningen

2:04 min

Bröderna Tord och Helge Bergvall nekas att begrava sin bror Sven i Eds kyrka i Sollefteå kommun. Det för att Sven Bergvall gick ur kyrkan några år innan sin död, av ekonomiska skäl.

Nu får bröderna inte ens hyra kyrkan till begravningen.

Eftersom det blir en större begravning ville bröderna hyra kyrkan för att få plats, men kyrkan sa nej med hänvisning till att den avlidne inte var medlem i kyrkan de sista åren.

Sven Bergvall var medlem i svenska kyrkan i 74 år, han betalade kyrkoskatt hela sitt yrkesverksamma liv, i minst femtio år. När han blev pensionär blev pensionen liten och han fick restskatt. Han gick därför ur kyrkan av ekonomiska skäl, men hade enligt bröderna inget emot kyrkan. Eftersom Sven Bergvall var en omtyckt person kommer det så mycket folk till begravningen att man inte får plats i det anvisade kapellet. Bröderna ville då hyra kyrkan för att hålla begravningen där.

– Prästen var inte så pigg på att vi skulle få begrava brorsan i kyrkan eftersom han gått ur tre år innan, säger Tord Bergvall.

Trots att man var beredd att betala extra hyra för att få vara i kyrkan gick det inte. Nils-Erik Nilsson är präst i Eds kyrkliga församling.

– Har man gått ur svenska kyrkan då har man tagit avstånd från kyrkan. Det är också av respekt till de övriga i församlingen som betalar kyrkoskatt, säger han.

Att Sven Bergvall ändå betalat kyrkoskatt i över femtio år har ingen betydelse enligt Nils-Erik Nilsson, han säger att bestämmelserna är fastslagna av kyrkorådet.

– Det är samma om man betalar en försäkring på ett hus i femtio år, sedan brinner det ner de sista åren när man inte betalat, då får man inte heller ut något, säger han.

Men kan man jämföra kyrkan med en försäkring?
– Det kanske man inte kan, men har man gått ur kyrkan har man tagit avstånd från kyrkan, säger han.

Bröderna har inte begärt att de ska få ha en kyrklig begravning då deras bror Sven inte var medlem i kyrkan längre, de tycker att det går bra om de bara får vara i kyrkan, spela dragspelsmusik som Sven gillade. Begravningsentreprenören kan hålla ett tal. Men det går inte.

Det finns bara en möjlighet, det är att de ansöker om särskilda skäl och då kan de kanske få beviljat en begravning i kyrkan. Då i kyrklig regi. Men då blir det mycket dyrare för dödsboet eftersom det saknas medlemsskap och de måste betala för präst och kantor. Det kan bli cirka 9000 kronor i merkostnad.

– Det blir mycket pengar, vi har inte begärt att få en präst eller en kantor, vi har duktiga dragspelsmusiker som ska spela dem musik Sven gillade, säger Tord Bergvall.

Bröderna Bergvall tycker att det känns jobbigt att det har blivit så här nu när de ska ordna med begravningen. Tord tror att det handlar om en markering från kyrkan.

– Det är en markering för att han har gått ur, de håller på sina principer, de skulle ha kunnat rucka på dem om de ville, säger han.

Nils-Erik Nilsson säger att det är bra att den här frågan kommer upp.

– Det är bra så att folk vet vad som händer när man går ur svenska kyrkan, säger han.