BORÅS

Andeutdrivning i rätten

1:38 min

Den tolvåriga flickan var en häxa, enligt föräldrarna. Idag inleds en veckolång rättegång i Borås mot fyra personer, bland dem flickans pappa. Enligt åklagare Daniel Larson har de misshandlat och kränkt den tolvåriga flickan och hållit henne inspärrad utan mat och sömn.

– Det är framför allt att hon varit inlåst på sitt rum under stora perioder och att hon berättat att hon blivit bränd med en glödgad kniv under en sådan här andeutdrivning då hon ska bekänna olika synder.

Åklagare Daniel Larson bygger hela sin bevisning på flickans berättelse, som spelats in i en nästan sex timmar lång film som ska visas under rättegången. Berättelsen har till vissa delar kunnat styrkas av vittnen och utomstående och är en upprörande berättelse om hur den tolvåriga flickan isolerades och misshandlades. Hon lämnade hemmet tidigt på morgonen och kom hem sent, bara för att slippa sina plågoandar som i sin tur aldrig tilltalade henne vid namn utan som häxan.

Pappan och styvmamman kommer från ett land i Afrika där det, enligt Daniel Larson, förekommer att vuxna uppfattar barn som besatta.

Boråsflickans föräldrar anser inte att det gjort något fel. De menar att de hjälpt flickan.

– Men oavsett om man själv har uppfattningen att man hjälper någon annan så måste det ju finnas en gräns vad man kan göra mot en annan människa, särskilt när det handlar om en människa som är tolv år gammal.

Föräldrarna tog hjälp av en kvinnlig andeutdrivare i Malmö och av den kristna sekten The River här i Borås. Malmökvinnan ingår i gruppen som åtalats. Däremot inte någon ur The River. Det är nämligen inte andeutdrivningen som prövas utan den fysiska misshandel och tvång man använt och där utmärker sig inte boråsförsamlingen.

Den idag 14-åriga flickan mår nu bättre, säger Daniel Larson.

– Det är självklart att sådana här händelser sätter djupa spår. Men efter omständigheterna mår hon hyfsat bra.