Minimilönerna höjs runt om i Kina

1:27 min

I Kina har staden Shanghai i veckan meddelat att minimilönerna kommer att höjas, precis som har skett på många andra håll runt om i Kina den senaste tiden.

Höjningarna är ett resultat dels av att regeringen vill öka den inhemska konsumtionen, men även av att det blir allt svårare att få tag på arbetskraft.

Lönerna stiger stadigt och fort i Kina. Shanghai kommer att höja minimilönen med 13 procent i vår, till 1 450 yuan.

En yuan är värd lite drygt en svensk krona. Även Peking och Shenzhen höjer i år minimilönerna. I fjol höjde 24 provinser i Kina minimilönerna med i snitt 22 procent.

Lönehöjningarna är en del i Kinas strategi att ställa om sin exportberoende ekonomi till att i ökad omfattning baseras på inhemsk konsumtion.

Men det är inte hela sanningen. De flesta och största av löneökningarna har skett i Kinas östra provinser, där de flesta fabrikerna finns. Anledningen är att det börjar bli svårt för dessa provinser att attrahera arbetskraft.

Regeringen i Peking vill att utvecklingen i Kina ska spridas västerut, till landets fattigare delar. Det har den nu börjat göra, vilket har gjort att många av de arbetare som varje år migrerat till östkusten nu enklare kan hitta jobb närmare sitt hem.

För de företag som har stora delar av sin tillverkning i östra Kina får det här stora konsekvenser. Det blir mindre och mindre lönsamt att förlägga sin tillverkning i östra Kina.

I framtiden kommer fabrikerna förmodligen i ökad omfattning att hamna i andra låglöneländer, eller, om Peking får bestämma, i Kinas västra delar.

Kinas premiärminister sa i dag att Kina nu siktar på en tillväxt på 7,5 procent för i år. Det är lägre än på flera år och också lägre än de 8 procent som förutspåddes tidigare. Inflationen förväntas landa på runt 4 procent.