Kina ska rusta upp militära styrkor

1:38 min

I dag inleds den tio dagar långa folkkongressen i Kina. Kongressen är officiellt landets högsta beslutande organ. I sitt öppningstal i dag pratade Kinas premiärminister Wen Jiabao både om Kinas ekonomiska och militära ambitioner.

– Vi kommer att rusta upp våra militära styrkor så att de kan lösa fler uppgifter. Den viktigaste förmågan vi måste skaffa oss är att kunna vinna lokala krig i denna informationsteknologins tidsålder, sa Wen.

Det är ett uttalande som förmodligen kommer att tas emot med oro i grannländerna - inte minst i Taiwan.

I går meddelade Kina att landets militärutgifter i år kommer att öka med mer än elva procent.

Wen Jiabaos tal i dag skulle kunna jämföras med det State of the Union-tal som USA:s president håller varje år. Men i skarp kontrast till USA och Europa kommer Kina nu medvetet att försöka minska den ekonomiska tillväxten.

– Målet är att vi i år ska ha 7,5 procents tillväxt, sa Wen.
Det innebär att Kina för första gången på åtta år nu siktar på en tillväxt under åtta procent. Anledningen är den alltmer svårkontrollerade inflationen.

Wen poängterade i sitt tal även att Kina kommer att fortsätta att ställa om sin exportberoendeekonomi till att mer och mer baseras på inhemsk konsumtion.

Efter Wens tal strömmade de cirka 3 000 delegaterna ut på Himmelska Fridens torg. En av dem, iklädd en rödvit folkdräkt, var Wang Ying.

– Jag kommer från Dali i Yunnanprovinsen. Vi som kommer från västra Kina tycker det är bra att regeringen nu vill sprida den ekonomiska utvecklingen även till våra regioner. Jag håller med om allt i Wens tal, sa hon.

Och det är inte särskilt förvånande - Folkkongressen brukar alltid godkänna vad kommunistpartiet de facto redan har beslutat om.