Branschen stoppar framavlade akvariefiskar

2:16 min

Akvariefiskar har avlats så hårt att det blivit ett djurskyddsproblem. Det menar branschen själv som beskriver hur det avlats fram fiskar med uppsvällda kroppar och ögon som håller på att ramla ut.

Här i en zooaffär i Jönköping finns mängder med  akvariefiskar, i olika färger och former. Mikael Forsberg som arbetar här visar en fisk som han själv tycker har ett tveksamt utseende.

– Slöjstjärt eller guldfisk som den kallas, säger han.

Vad tycker du själv om ögonen som ser väldigt uppsvällda ut?

– Jag har inte själv dem i mitt akvarium så jag tycker inte att det är så roligt, säger han.

Många av fiskarna som simmar omkring här har avlats för att få det utseende och den färg som de har. Men nu menar branschen själv att aveln gått för långt.

– Det är ju djurplågeri, säger Mikael Forsberg

På vilket sätt då?

– Fiskarna mår inte bra av det, säger han.

Många av akvariefiskarna kommer ursprungligen från Sydamerika, men allt mer av odlingen och aveln sker i Asien.  Anders Bygert som är talesperson i tropikföreningen Amazonas menar att jakten på att få fiskarna att se spektakulära ut har gått för långt.

– Det kommer mer och mer konstiga former där det går att ifrågasätta djurskyddet. Vi tycker att utvecklingen accelererat och blivit värre, säger han.

Anders Bygert beskriver utvecklingen som direkt osmaklig där avel sker för att få fram fiskar med uppsvällda kroppar som ser ut som ballonger eller fiskar med ögon som håller på att ramla ut. Förutom avel förekommer det också att fiskar målats eller tatuerats med mönster.

– Det handlar om pengar naturligtvis! Dessa djur tas ju inte fram för att det är kul, de tas ju fram för att någon ska tjäna pengar. Uppenbarligen finns det en marknad, säger han.

Det är inte bara tropikföreningar som reagerat på utvecklingen. Nyligen beslutade de stora grossisterna i Sverige att sluta ta in arter som avlats för hårt och målade fiskar, berättar akvaristen Kjell Fohrman.

– Någon gång måste vi göra någonting. Sakta och sakta kanske fiskarna blir populärare. Vi tyckte det var fel och då måste man göra någonting, säger Kjell Fohrman.