Narkolepsi-larm gör många rädda för vaccin

1:58 min

Just nu ligger många sjuka i säsongsinfluensa men efter uppgifterna om att barn drabbats av narkolepsi efter att de vaccinerat sig mot svininfluensan har Smittskyddsinstitutet fått rapporter om att många är tveksamma till att vaccinera sig.

En av dem är 83-åriga Eila Nilsson i Kalmar.

– Nej, jag tycker inte att jag behöver det, säger Eila Nilsson.

Det som var runt svininfluensan med narkolepsi och många barn som blev sjuka, påverkar det dig?

– Ja visst gör det, det förstärker absolut, säger hon.

Statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet har fått många rapporter om att personer i så kallade riskgrupper har struntat i att vaccinera sig i år. Orsaken är många gånger rädslan för biverkningar, säger Annika Linde.

– Man blandar ihop det här säsongsvaccinet med pandemivaccinet och tror att man ska kunna få allvarliga biverkningar, säger Annika Linde.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Framförallt för den enskilda att man i onödan kan bli svårt sjuk med långdragen konvalescens eller till och med avlida, säger hon.

Smittskyddsinstitutet rapporterar att de konstaterade influensafallen nådde en toppnotering förra veckan. Än så länge vet inte sjukvården hur många färre som valt bort influensavaccinationen i år eftersom en del fortfarande vaccinerar sig men mycket tyder på att de blir färre än förra året.

Annika Linde tycker att man borde organisera vården bättre för att få alla de som behöver vaccinera sig mot säsongsinfluensan att göra det.

– Jag tror att vi måste jobba hårdare för att få vården att kalla sina patienter, så att de känner att vården och deras läkare är motiverade att vaccinera dem, säger hon.

Gunvor Johnsson i Kalmar är en av de som valt att vaccinera sig, men innan var hon ändå lite tveksam.

– Nja jag var lite skeptisk, det var ju den här narkolepsin. Det tyckte man inte var så roligt, säger hon.