Ganska klassisk fransk löksoppa

  
4 portioner

En klassisk gratinerad löksoppa har varken stil eller finess. Däremot slafs, goff och extas. Den är helt enkelt så nära en orgie du kan komma i en soppskål.
Orgien består lyckligtvis av helt lagliga och tämligen rumsrena sensationer: umami och maillard. Löken, mison och kycklingbuljongen bidrar med glutaminsyra. En selleristjälk bidrar med aromförhöjande ftalider, medan finosherry bidrar med diketopiperaziner som har samma funktion. Genom att brödet rostas före gratineringen bidrar dess maillardämnen också till musten.

Vill du ha mer struktur på din löksoppa klyftar du löken från pol till pol i stället för att skiva den. Det passar särskilt bra när du jobbar med lite yngre lökar. Personligen föredrar vi den geggigare och smarrigare strukturen man får när man skivar löken tvärs över fibrerna.
Trots att soppan är snäll och mild är den inte helt barnvänlig. Barn gillar nämligen inte alltid den kraftiga vinsmaken. Ersätt hälften av vinet med vatten om du serverar soppan till barn.


900 g gul lök, väl kyld
75 g smör
0,5 tsk salt
1 stjälk selleri
1 tsk strösocker
2 msk torr sherry, helst fino
2 dl vitt oekat vin, gärna chardonnay
2 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
6 dl svag kycklingbuljong, helst hemkokt
2-3 msk ljus miso
salt och nymald svartpeppar
Gratinering:
4 skivor dagsgammalt vitt bröd
120 g (3 dl) grovriven lagrad ost, gärna gruyere, comté eller Västerhavsost


Halvera löken på längden och skala den. Skiva den tunt. Ja, du kommer kanske att gråta, men vem lovade dig att livet skulle vara lätt?
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg löken med smöret i en kraftig kastrull som tål ugnsvärme, dock ej i obehandlat gjutjärn. Salta lätt. Värm på medelvärme och sänk värmen när smöret börjat puttra ystert. Fräs sakta tills löken mjuknat och fått lite färg. Du måste låta det ta minst en kvart, går det för snabbt skvätter du i en sked vatten och sänker värmen.

Skiva selleristjälken tunt och låt fräsa med den sista minuten.
Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Låt stå tills löken är mjuk och ljusbrun, ungefär en timme. Tag ut och rör om 3–4 gånger under tiden och skrapa noga ner eventuell lök från kastrullens väggar så att den inte bränns.

Nu är löken gyllene och vacker, men det kan bli bättre! Sätt grytan på plattan igen på medelvärme. Strö över socker. Stek tills löken blivit en nyans godare och brunare, ca 10 minuter.
Slå på sherryn och rör runt. Slå på vinet, lägg er lagerbladen, smula ner timjan, klicka ner eventuell kycklingbuljong och låt sakta puttra in till hälften. Späd med vatten till lagom volym, vispa ner miso och låt puttra ett tag till, kanske en kvart. Salta och peppra.

  
Karsten Thurfjells dryckestips

Ganska klassisk fransk löksoppa

95062 Côtes du Jura Chardonnay 2008, Domaine Quillot, Frankrike 99:-
Sherrylix oxidton i doften och jättesyra på tungan. En chock, fast kul, och perfekt till löksoppans fylliga smaker.