Statistik tillhygge i jobbdebatten

1:55 min

Jobbfrågan sägs avgöra nästa val. I dag försvarade Moderaterna regeringens jobbpolitik med hjälp av statistik. Efter kritik från Socialdemokraterna att andelen sysselsatta minskat sedan 2006 svarar Moderaterna att antalet sysselsatta ökat under hans tid som statsminister.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt poängtera att antalet sysselsatta ökat sedan 2006 när han blev statsminister. Att andelen sysselsatta av hela befolkningen samtidigt har minskat, är ett faktum som inte ger hela bilden, sa han i dag vid ett företagsbesök i Enköping.

– Det blir ju märkligt när ledande Socialdemokrater, i ett läge där vi har växande sysselsättning, på fullt allvar säger att sysselsättningen sjunker i Sverige. De använder ett annat mått och så gör man ofta. Man ska akta sig för att bara använda ett mått, det säger väl sällan hela sanningen. Vad sysselsättningskvoten redovisar är ju att vi har en mycket stor befolkningstillväxt i grupper över 65 år. Och trots att den andel i den åldern som arbetar växer så blir ändå den totala påverkan på sysselsättningskvoten att den sjunker något, säger Fredrik Reinfeldt.

Så långt är regering och opposition överens - att sysselsättningsgraden har minskat. Men Fredrik Reinfeldt vill hellre tala om att antalet sysselsatta är fler och att siffrorna påverkas av hur befolkningen är sammansatt. Till exempel att fler äldre som lämnar arbetsmarknaden gör att sysselsättningsgraden går ner.

Han tycker att regeringen hållit vad den lovat.

– Vi har sagt att vi ska leda en politik som ger ökad sysselsättning och det har vi levererat, säger han.

För att ge eftertryck åt budskapet hade Fredrik Reinfeldt för ovanlighetens skull sällskap av finansminister Anders Borg. Finansministern presenterade statistiken om sysselsättningen i olika grupper och lovade också mer från regeringen för att försöka få ner den höga arbetslösheten bland unga. Vad ska redovisas senare.

Anders Borg sa att han tror på stigande sysselsättning och att han, när valet kommer 2014, ser fram mot att ta debatten om jobben med oppositionen. Finansministern uppmanade företagen att syna Socialdemokraternas uttalade vilja att samarbeta med företagarna.

– Till slut är smekmånaden över för Socialdemokraterna. Då ska företagarna igen ställa sig frågan: får vi fler jobb med 25 miljarder i höjda skatter? Får vi fler i arbete därför att alla pengar läggs på bidragssystemen. Det hjälper inte att kompensera 25 miljarder i skattehöjningar med 100 miljoner i branschprogram, säger Anders Borg.

Socialdemokraternas nya ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson har deklarerat från sin första arbetsdag vad hon vill att valet ska handla om.

– Anders Borg har gjort ett bra jobb, men han har inte lyckats med jobben. Och det är där jag kommer komma åt honom. Det är där matchen kommer att stå 2014, vid regeringens jobbmisslyckande.