Öresundsbron

50 nätverk identifierade – smugglar alkohol i skytteltrafik

1:59 min
  • Tullverket har identifierat ett 50-tal nätverk som systematiskt smugglar in alkohol över Öresundsbron genom så kallad myrtrafik.
  • Upplägget innebär att personer kör i skytteltrafik med mindre alkohol i vanliga bilar, utan släp, för att gå under tullens radar.
  • Enligt myndigheten har nätverken som identifierats undandragit staten på totalt 57 miljoner kronor i utebliven skatt.

Tullverket lyckades för några år sedan komma åt bussresor som var organiserade för storskalig alkoholsmuggling. Därefter, runt 2018, började myndigheten se en annan typ av smugglingsupplägg, som man kallar myrtrafik.

– De här personerna har som affärsidé att inte väcka vår uppmärksamhet genom att inte hyra ett släp, inte använda skåpbil. Utan man använder en vanlig personbil. Man lastar helt enkelt i mindre alkohol men kör oftare. Man accepterar en lägre vinstmarginal, men i gengäld undgår man Tullverkets uppmärksamhet, säger tullåklagare Oscar Lindvall

I en kartläggning kan Tullverket alltså konstatera att det finns ett 50-tal nätverk som systematiskt smugglar in alkohol i Sverige genom myrtrafik.

Personerna i nätverken kan göra runt 100 resor per år fram och tillbaka till Tyskland, via Danmark. Därefter säljs alkoholen i Sverige till framförallt privatpersoner eller svartklubbar.

Ett flak med 24 öl, som säljs för 50 kronor i Tyskland, kostar 300 kronor på svenska Systembolaget.

– Jag ser det som en stor framgång att vi lyckats identifiera så många, men tyvärr är det bara toppen på isberget. Det finns betydligt fler nätverk än så här, men det här är vad vi mäktar med att jobba mot med de resurser vi har,  säger tullåklagare Oscar Lindvall.