Gävleborg

Vanligare med vägglöss

1:55 min

Det blir allt vanligare med vägglöss i länet och orsaken kan vara våra ändrade konsumentvanor, det tror Linda Askenberg som är Skadedjurstekniker på Anticimex i Gävle.

– Vi har flera varje vecka som vi åker på och förut var det kanske några i månaden men flera gånger varje vecka tar vi hand om vägglöss, säger Linda Askenberg på Anticimex.

Problemen med vägglöss har ökat i länet. På fyra år har antalet saneringsordrar från Anticimex i Gävle gått från 36 stycken till 97 och i söderhamn ligger är motsvarande siffra från 9 ordrar till 56.

Suger blod - som vampyrer
Men problemet är större än så eftersom det kan finnas fler drabbade lägenheter på en order. Den lilla vägglusen kan ställa till stora besvär för människan. Likt en vampyr kryper den fram från sitt gömställe – om natten och söker upp sin mat – människoblod.

Betten ger utslag och kliar. Eftersom den bosätter sig nära sin mat som i sängmadrasser eller bakom lister eller tapetskarvar så kan det bli en dyr historia när man måste sanera. För just sanering är det enda som biter på ohyran.

– Vi har har koldioxid, dammsugning och vi har även ett stenmjöl som vi använder som är väldigt effektivt. Det är ett fint puder som torkar ut ytterhöljet som lössen har, säger Linda Askenberg.

Vägglusen är inte farlig
Orsakerna till att problemet med vägglöss har växt, kan enligt Linda Askenberg, vara våra konsumentvanor. Dels att vi reser mer och att vi konsumerar begagnade varor. Även om den lilla vägglusen ställer till obehag så är den inte farlig. Och det går att bli av med den. Det effektivaste sättet att bli av med vägglössen är att de drabbade och skadedjursföretaget samarbetar.