SÁPMI

Befarar ökad rasism på facebook

Verddeviessu - Samiskt centrum mot diskriminering och rasism, begär omprövning av ett beslut som rör misstänkt rasism på facebook.
Detta efter att åklagare lagt ner en anmälan om hets mot folkgrupp.

Det är ett tiotal inlägg på Facebook från en privatperson i Lycksele som Verddeviessu polisanmält - och det är ett grovt språk som har använts.

"Ska försöka härda ut kylan men Lappjävlarna klarar jag inte av. Bunta ihop och slå ihjäl hela skiten…",

"Lappar och annat Rysshelvete skall utrotas",

"Har lagt ut en klase bananer och en flaska renat vid vägen. Tänkte ta två ohyra vid samma åtel = negrer och Lappjävlar"

Trots att facebooksidan varit helt öppen för alla användare så lägger alltså åklagarmyndigheten i Luleå ner ärendet med motiveringen att inäggen inte haft tillräckligt stor spridning.

Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skall vara brottsligt. Rekvisitet spridning är ej uppfyllt enligt lagens mening, lyder åklagarens motivering.

Lars Nila Lasko, ordförande för Verddeviessu är kritisk.

- Skriver man på facebook så når man många och kan föra ut sitt budskap. Dessutom var sidan öppen för alla som har internet, i praktiken miljontals människor, säger Lasko.

Lars Nilas Lasko menar att det här kan få konsekvenser.

- Åklagaren öppnar för att man kan skriva vad som helst på facebook och det är inte bra, säger Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio