Bollnäs

Ny förstudie ska stoppa GHB

1:23 min

Nu ska en förstudie om drogen GHB genomföras i Bollnäs. Det är folkhälsorådet som vill ha svar på en del frågor som varför drogen etablerat sig i Bollnäs och varför det inte går att få bort den.

– GHB/GBL är nog den farligaste drogen som finns i dag. Vi har haft massvis med överdoser och vi har haft dödsfall. Det finns inte ord för att beskriva hur allvarligt jag ser på situationen, säger Jan Lahenkorva som är ordförande i rådet.

Ansökt om pengar
Bollnäs kommun har ansökt om medel från länsstyrelsen där det finns pengar avsatta för den här typen av undersökningar. Och Jan Lahenkorva hoppas att det kan komma igång snarast.

Intervjuer med berörda instanser
Exakt hur förstudien går till vet han inte men det kan handla om intervjuer av sjukhuspersonal, socialtjänst och polis som kommer i kontakt med personer som missbrukat drogen. När förstudien avslutats efter två månader hoppas Jan Lahenkorva att man vet mer.

– Jag hoppas att vi får svar så att vi kan få verktygen som krävs för att kunna stoppa den här drogen.

Men kan en förstudie få stopp på drogen?

– Nej det kan den naturligtvis inte men förstudien kan ge oss svar på om vi är på rätt väg eller om vi måste börja om när det gäller att komma till rätta med den här problematiken, säger Jan Lahenkorva.